Комісія ООН: У битві за Алеппо військові злочини вчиняли обидві сторони

 

Під час битви за Алеппо в Сирії воюючі сторони обстрілювали житлові райони і об’єкти цивільної інфраструктури, здійснювали серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, які можуть бути кваліфіковані як військові злочини.
Про це йдеться в доповіді Незалежної комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії, повідомляє Центр новин ООН.

Документ присвячений подіям в Алеппо в період з липня по грудень 2016 року. Він був підготовлений на основі співбесід із 290 очевидцями та жертвами злочинів.

“Місяцями сирійські [урядові] та російські сили безперервно наносили удари з повітря по східних районах Алеппо в рамках своєї стратегії примушення противника до капітуляції. Лікарні, притулки для сиріт, ринки, школи та житлові будинки перетворювалися на руїни”, – заявив голова Незалежної комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії Паулу Піньєйру, представляючи 13-ту доповідь комісії.

Він нагадав, що в кінці липня урядові сили оточили східну частину Алеппо і, таким чином, відрізали цивільне населення від постачання продовольства і медикаментів.

У доповіді говориться, що в результаті щоденних бомбардувань, які велися з використанням авіабомб, ракет “повітря-земля”, касетних боєприпасів, запалювальних бомб і бочкових бомб, а також боєприпасів із зарядом отруйних речовин в східному Алеппо загинули сотні цивільних осіб, в тому числі діти.

Голова комісії нагадав, що одним з найбільш шокуючих нападів, скоєних сирійськими силами, був вересневий авіаудар по гуманітарній колоні з 17 вантажівок, в результаті якого було вбито 14 співробітників гуманітарних організацій і знищено життєво необхідні гуманітарні вантажі.

Паулу Піньєйру зазначив, що грубі порушення прав людини в Алеппо були вчинені усіма сторонами конфлікту.
Коли в східному Алеппо почалася військова операція і жителі цих кварталів намагалися втекти, то деякі збройні групи утримували їх силою і використовували в якості живого щита. До того ж озброєні групи постійно обстрілювали цивільне населення західних районів Алеппо.
Вони використовували саморобні озброєння і вели невибірковий вогонь по житлових кварталах. Одним із видів зброї, що найбільш широко застосовувалися, були так звані “пекельні гармати”.

Члени комісії підкреслили, що обстріли західній частині Алеппо не були орієнтовані на ураження конкретних військових цілей, а тому вони були спрямовані на те, щоб тероризувати цивільне населення.

У своїй доповіді члени комісії закликали всі держави припинити поставки зброї, а також відмовитися від фінансової та технічної допомоги воюючим сторонам, передає “УП”.

Читайте також:
Бабченко: міноборони РФ показало фото, які підтверджують застосування росіянами в Алеппо заборонених боєприпасів

Двічі окупант. У Сирії вбитий полковник Галицький
– командир “бойових бурятів” з Донбасу, українець і “герой Росії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна