На відміну від Савченко, бойовики “ДНР” не пускають до полонених Червоний Хрест, – Геращенко

 

Підконтрольні Росії бойовики ОРДЛО не бажають допускати до українських полонених представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, натомість роблять виняток для нардепа Надії Савченко.
Такий висновок із допису Ірини Геращенко – першого віце-спікера ВР, учасниці переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи та уповноваженої президента України з питань врегулювання на Донбасі.

Геращенко зробила заяву невдовзі після оприлюднення інформації Савченко про те, що під час відвідин окупованого Донецька депутатка виявила в колонії українських полонених, яких раніше вважала зниклими безвісти.

“Щодватижні українська сторона передає оновлені СБУ списки зниклих безвісти, передає їх ОБСЄ, РФ, ОРДЛО з вимогою надати інформацію про цих людей , розпочати їх пошук і негайно залучити до пошуку зниклих безвісти Міжнародний комітет Червоного Хреста.
МКЧХ має сторічний досвід звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти, цю організацію допускали в тюрми найбільш одіозні і диктаторські режими, зокрема Хуссейн і Каддафі, зараз МКЧХ працює в Сирії, надає гуманітарну допомогу цивільному населенню. Єдині, хто не пускає МКЧХ в тюрми і не допускає місію до пошуку зниклих безвісти, не дає побачити заручників чи передати листи родичам – це РФ і ОРДЛО”, – наголошує Ірина Геращенко.

“Попри всі обіцянки Путіна на всіх зустрічах у нормандському форматі, попри всі заклики світових лідерів, попри постійні заклики України, що саме аполітична, нейтральна місія МКЧХ має робити цю роботу, аби максимально деполітизувати процеси, пов’язані з заручниками”, – написала віце-спікер.

“Питання “чому не допускають”- риторичне, мабуть, щось приховують від світу”, – ззаначила Геращенко.

Вона ще раз підкреслила: “українська сторона наполягає на виконанні 7-го пункту Мінських угод, на негайному допуску МКЧХ та інших гуманітарних місій до окупованих територій і їх залученні до процесу пошуку заручників”.

Варто зазначити, що у січні 2016 року бойовики показали Червоному Хресту лише чотирьох українських полонених.

Нагадаємо, 24-25 лютого депутат Надія Савченко і голова ГО “Офіцерський корпус” Володимир Рубан перебували в окупованому Донецьку та відвідали виправну колонію в Макіївці, де перебувають українські полонені.
Народний депутат Антон Геращенко заявив, що вони в’їжджали в ОРДО в обхід офіційних контрольно-пропускних пунктів.

Читайте також:
Висновки Туки про візит Савченко в ОРДЛО:
її діяльність варто обмежити законним шляхом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна