За день у зоні АТО є один загиблий, “працюють” танки й міномети бойовиків. ВІДЕО

 

30 обстрілів з боку бойовиків зафіксовано з початку доби 26 лютого. Один наш військовий загинув, один – поранений, ідеться у зведенні прес-центру штабу АТО станом на 18:00.

На Донецькому напрямку незаконні збройні формування з танка обстрілювали Піски та шахту “Бутівка”. Її ж, а також Авдіївку, Кам’янку та Луганське – зі 120- та 82-міліметрових мінометів. З гранатометів та стрілецької зброї обстрілювали Луганське, Новолуганське та Зайцеве.

На Маріупольському напрямку російсько-окупаційні війська з мінометів обстріляли Водяне, а з стрілецької зброї та гранатометів – Павлопіль, Широкине і знову ж Водяне. По Талаківці вогонь вів снайпер.

На Луганському напрямку зі 120-міліметрових мінометів загарбники вели вогонь по Попасній та Катеринівці.

За годину до того штаб повідомляв:
“Українська сторона СЦКК констатує, що станом на 16:30 26 лютого продовжуються обстріли з боку НЗФ ОРДО позицій Збройних сил України, мирних населених пунктів та ключових об’єктів інфраструктури вздовж лінії розмежування.

Особливо напруженою є обстановка в районі населеного пункту Авдіївка. Протягом цієї доби противником застосовано в напрямку Авдіївки 20 снарядів калібру 125 мм, 20 мін калібру 120 мм та 37 мін калібру 82 мм, що є грубим порушенням Мінських домовленостей щодо заборони застосування важких типів озброєння.

Внаслідок його застосування 24 лютого пошкоджено лінію електропередач «Макіївка-Авдіївський коксохімічний завод». Місто залишило без електропостачання. Крім того, зупинено роботу Донецької фільтрувальної станції, де внаслідок обстрілу НЗФ пошкоджено хлоропровід, а також основні елементи цього об’єкту, який забезпечує питною водою понад 600 тисяч осіб мирного населення населених пунктів Авдіївка, Ясинувата та Донецьк.

З боку Збройних сил України, а також військово-цивільних адміністрацій вжито вичерпних заходів для проведення аварійно відновлювальних робіт.

Проте, такі роботи не можуть бути здійснені вже протягом останніх 48 годин внаслідок відмови з боку НЗФ ОРДО надати гарантії безпеки.

Російська сторона СЦКК не спроможна виконувати покладені на неї обов’язки і не забезпечує проведення аварійних ремонтно-відновлювальних робіт для відновлення електро- та водопостачання Авдіївки.

Такими діями НЗФ ОРДО черговий раз грубо порушують норми міжнародного права, відверто нехтують положеннями Мінських домовленостей та свідомо створюють передумови для погіршання гуманітарної ситуації у місті”.

Раніше в неділю Військове телебачення України поширило коментар заступника командира 72-ї омбр Олександра Самарського про обстріли російсько-терористичними військами Донецької фільтрувальної станції під Авдіївкою.

Підполковник Самарський підтвердив, що ЗСУ, відповідно до Мінських угод, не займали фільтрувальну станцію (як про це повідомляють “ДНРівці”).

Представник 72-ї бригади заявив, що стіна приміщення ДФС була уражена пострілом з боку бойовиків, і українські військові отримали радіоперехоплення, в якому самі бойовики визнають, що влучили в станцію.

Як відомо, ДФС розташована в “сірій зоні” та забезпечує водою як Авдіївку, так і частину Донецька і Яснувату.
За версією “ДНР”, її захопила Українська добровольча армія Дмитра Яроша.

Читайте також:
Штаб АТО інформує про розрив ЛЕП біля Авдіївки та “плацдарм” на ДФС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна