Савченко каже, що побувала в двох камерах українських заручників в ОРДЛО

 

Надія Савченко під час візиту 24 лютого на територію Донеччини, підконтрольну “ДНР”, відвідала українських полонених у двох в’язничних камерах.
Як передає “Новинарня“, про це сама депутатка написала на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Відвідали дві камери, де утримують шість наших військовополонених. Поспілкувались з хлопцями. Умови жахливі, сирість, холод. Речі від рідних передали”, – написала Савченко.

“Чекаємо до завтра. Обіцяли дати можливість відвідати всіх, хто є в Мінських списках“, – додала вона.

“Коли йшла по коридорам тюрми, кричала: “Слава Україні!”, а у відповідь лунало: “Героям слава!”. Тож хлопці не бояться! А з безстрашними страшно воювать”, – ідеться також у дописі Надії Савченко.

Савченко не уточнює, де саме вона відвідала українських заручників, і яких конкретно.
Сайт бойовиків – ДАН – згодом повідомив, що “закрита для преси” зустріч відбулася в Макіївській виправній колонії.

Як відомо, бойовики “ДНР” утримують українських полонених у колонії в Макіївці та “на підвалі” в будівлі УСБУ в Донецьку.

Американський журналіст Патрік Ланкастер, який працює на стороні бойовиків “ДНР”, оприлюднив фото з події з тегом “Донецьк”, на яких зображені Надія Савченко, Володимир Рубан, озброєні бойовики, російські журналісти і т. зв. “уповноважена ДНР з прав людини” Дар’я Морозова:

В іншому дописі Савченко звернулася із закликом до лідерів країни “нормандської четвірки”, аби ті посприяли у звільненні українських полонених, чий стан здоров’я є важким.

“Шановні лідери країн (України, Франції, Німеччини та Російської Федерації), що підписали комплекс заходів щодо виконання Мінських угод, узгоджений на саміті в Мінську 11-12 лютого у форматі “нормандської четвірки” і підписаний контактною групою, звертаюсь до вас з проханням терміново прискорити звільнення українських військовополонених, що знаходяться на окремих (окупованих) територіях Донецької та Луганської області в т.зв. “ДНР” та “ЛНР”.

Я зараз знаходжусь на цій території, в м. Донецьк, з гуманітарною місією, основна мета якої відвідання українських військовополонених та передачі їм гуманітарної допомоги. Стан здоров’я багатьох з них є важким та потребує негайної та кваліфікованої медичної допомоги, життя деяких з них є під загрозою.

Звертаюсь до Вас з проханням негайно прискорити процес обміну військовополонених в рамках Мінської угоди, що було Вами підписано, адже зараз вкрай необхідно врятувати людські життя полонених та повернути їх сім’ям. Сподіваюсь на Вашу швидку реакцію на цей лист”.

Інтернет-ресурси “ДНР” інтерпретували цю заяву як заклик до обміну “всіх на всіх” відповідно до Мінських угод та нагадали, що Київ згідно цих домовленостей має також оголосити амністію для сепаратистів і бойовиків.

Як передавала “Новинарня“, 24 лютого народна депутатка, колишня військовополонена Надія Савченко, не попередивши СБУ, поїхала на непідконтрольні території ОРДО разом із головою ГО “Офіцерський корпус” Володимиром Рубаном.
Про те, що вона перебуває на Донеччині, інформував сайт ДАН із посиланням на “МГБ ДНР”.

Коментуючи своє перебування на окупованій території, депутатка написала в соцмережі:
“Прошу всю Україну підтримати мене, як підтримували мене тоді, коли я була в полоні. Я зараз свідомо пішла на ризик своїм життям, щоб визволити наших українських полонених й довести гуманітарну складову мінського процесу до фіналу. Прошу підтримки в України і світу”.

В обговоренні цього допису Савченко дружина одного з полонених, кропивницького спецпризанченця Сергія Глондара – Людмила Глондар – написала: “Чекаємо вісточку про наших хлопчиків!.. В мене не має підстав їй не вірити”.

Водночас з огляду на велику кількість негативних відгуків сторінку Савченко у ФБ ввечері 24 лютого було закрито для коментування.

Нагадаємо, Надія Савченко в серпні оголошувала голодування з вимогами до української влади прискорити звільнення українських полонених з ОРДЛО, спершу випустивши ув’язнених сепаратистів і бойовиків.

Багато хто висловлював припущення, що “ДНР/ЛНР” підіграють Савченко і випустять на її вимогу частину зі 110 українських полонених, однак цього не відбулося.

Читайте також:
Савченко анонсувала великий обмін. Порошенко шкодує за її дії

В обмін на 15 сепаратистів, частину з яких помилував президент Порошенко, бойовики в грудні відпустили лише двох українських жінок.

У січні Савченко – всупереч позиції СБУ та АП – оприлюднила свій варіант списків українських заручників в ОРДЛО та РФ, а також ув’язнених сепаратистів і росіян, яких вимагають для обміну бойовики “ДНР/ЛНР”. Згодом депутатка визнала, що списки некоректні.

Читайте також:
Савченко – в окупованому Донецьку.
Напередодні вона підбивала на бунт десантників ЗСУ

Як повідомляла раніше “Новинарня“, після сепаратних зустрічей Надії Савченко із ватажками “ДНР/ЛНР” у Мінську цю депутатку виключили з фракції “Батьківщина”.
Також про її виключення зі своїх лав прийняв Комітет ВР з питань національної оборони та безпеки.

Слідами переговорів із представниками “ДНР/ЛНР” Савченко заявляла, що військових ЗСУ з фронту “потрібно забирати, війну – закінчувати”.

Після звільнення з російського ув’язнення Надія Савченко неодноразово їздила в зону АТО та зустрічалася там із військовими, бувала в Москві, а також, за її словами, переходила через лінію розмежування на Донбасі.

У січні ватажок “ЛНР” Плотницький запрошував Савченко на переговори в ОРДЛО.

Читайте також:
Проект Савченко: хто і що за ним стоїть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна