Порошенко затвердив доктрину інформаційної безпеки України

 

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони “Про доктрину інформаційної безпеки України” та затвердив доктрину.
Відповідний указ він підписав 25 лютого, документ набирає чинності з дня його опублікування.

Як ідеться в тексті рішення РНБО, метою доктрини є уточнення засад формування та реалізації державної інформаційної політики, насамперед щодо протидії руйнівному інформаційному впливу Російської Федерації в умовах розв’язаної нею гібридної війни.

Служба безпеки має здійснювати моніторинг спеціальними методами і способами вітчизняних та іноземних засобів масової інформації та мережі Інтернет з метою виявлення загроз національній безпеці України в інформаційній сфері.

Також СБУ здійснюватиме протидію проведенню проти України спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підрив конституційного ладу, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, загострення суспільно-політичної та соціально-економічної ситуацій.

Міністерство інформаційної політики здійснює моніторинг ЗМІ та загальнодоступних ресурсів вітчизняного сегмента мережі Інтернет з метою виявлення інформації, поширення якої заборонено в Україні. Також воно здійснює моніторинг загроз національним інтересам і національній безпеці в інформаційній сфері.

Також міністерство здійснює організацію кризових комунікацій, зокрема під час проведення антитерористичної операції та в особливий період, а також вжиття заходів в інформаційній сфері, пов’язаних із запровадженням правових режимів надзвичайного чи воєнного стану.

Крім того, на нього покладено вироблення і впровадження стратегії інформаційного забезпечення процесу звільнення та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На Міністерство закордонних справ, зокрема, покладено забезпечення просування інтересів України за кордоном інформаційними засобами; забезпечення донесення позиції України до керівництва іноземних держав, парламентів та урядів, зовнішньополітичних відомств, представників бізнесу та експертних кіл, широкої громадськості, сприяння просуванню позитивного іміджу України.

Також МЗС має сприяти просуванню українських телеканалів у кабельні та супутникові мережі за кордоном.

Міністерство культури, Державне агентство з питань кіно, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення відповідно до компетенції “братимуть участь у забезпеченні захисту українського інформаційного простору від пропагандистської аудіовізуальної та друкованої продукції держави-агресора; розроблятимуть пріоритети і стимули розвитку українського кіно, телевізійного контенту, книгодрукування, зокрема висвітлення героїчного спротиву Українського народу російській агресії”.

Згідно з документом, РНБО має здійснювати координацію діяльності органів виконавчої влади щодо забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері.

Кабінет міністрів забезпечуватиме здійснення інформаційної політики держави, фінансування програм, пов’язаних з інформаційною безпекою, спрямовуватиме і координуватиме роботу міністерств, інших органів виконавчої влади у цій сфері.

Доктриною також покладається низка завдань на Міністерство оборони, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації, розвідувальні органи, Національний інститут стратегічних досліджень.

У документі зазначається, що правовою основою доктрини є Конституція України, закони України, Стратегія національної безпеки України, затверджена указом президента від 26 травня 2015 року, а також міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Як повідомлялося, 18 лютого президент ввів у дію рішення РНБО від 29 грудня 2016 року “Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації”.

Читайте також:
У світлі кібератак з РФ Радбез України схвалив проект
Доктрини інформаційної безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна