“ДНР” не погоджується на схему обміну від Савченко і хоче 475 на 41

 

У так званій “ДНР” заявили, що хочуть обміняти полонених за формулою “всіх на всіх”, але при цьому вимагають, щоб Україна звільнила 475 осіб, тоді як з ОРДО погоджуються відпустити лише 41 українського заручника.
Про це повідомляє російська агенція РІА “Новости” в суботу, 25 лютого, з посиланням на “уповноважену з прав людини ДНР” Дар’ю Морозову.

Вона нагадала, що в п’ятницю нардеп Надія Савченко відвідала колонію у Макіївці, де утримуються полонені українці, та “звернулася до лідерів країн нормандського формату із закликом сприяти обміну полоненими на Донбасі за формулою “всіх на всіх”.

“Ті пропозиції, які Надія озвучувала через інтернет і ЗМІ (226 на 52 – “Н”), неприйнятні в даному випадку”, – сказала Морозова.

Також вона заявила, що Україна нібито “готова передати “ДНР” 250 полонених, хоча за списками, підтвердженими Києвом, їх 475″.

“Тому ми наполягаємо на виконанні пункту Мінських угод – “обмін всіх на всіх”, чим швидше, тим краще”, – заявила Морозова.

Також Морозова підтвердила, що в Макіївській колонії, яку відвідала Савченко, перебувають лише ті 34 українські полонені, яких перелічила депутатка, а всього їх у “ДНР”41.

“Решта звинувачуються за іншими статтями і перебувають або у СІЗО, або в інших колоніях”, – пояснила Морозова.

Як відомо, Україна насправді не визнає збільшений до 475 осіб список на обмін, про який говорять бойовики “ДНР”.
Офіційний представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко в грудні озвучувала готовність Києва обміняти 228 прибічників сепаратистів, які ув’язнені в Україні, на “всіх, кого підтверджує ОРДЛО” (58 осіб).
7 грудня сепаратисти ОРДЛО в Мінську відмовилися міняти заручників 228 на 42.

Наприкінці грудня Україна як жест доброї волі віддала 15 прибічників “ДНР/”ЛНР”, тоді як бойовики відпустили лише двох українських жінок.

У лютому Геращенко повідомляла, що в полоні бойовиків ОРДЛО (і в “ДНР”, і в “ЛНР”) перебувають загалом 109 українських заручників.
За її словами, ОРДЛО підтверджують утримання 47 осіб (із 109), при тому що українська сторона знає про місцезнаходження ще близько 15 людей.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна