Гройсман готовий до діалогу про блокаду ОРДЛО, але не до диверсій

 

Кабінет Міністрів готовий до діалогу з учасниками торгової блокади Донбасу. Про це заявив прем’єр Володимир Гройсман на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, передає “Цензор”.

“Позиція уряду є чіткою – ми готові до діалогу, до професійної розмови. Але ми не готові до диверсій, які вчиняють щодо громадян”, – сказав глава уряду.

За його словами, якщо буде використано всі стратегічні запаси, які сформовані, і не буде відновлено постачання енергетичного вугілля, будуть два наслідки.

“У країні буде дефіцит електроенергії, друга позиція – це тепло. Наступна позиція – металургія, в цьому комплексі працює 300 тисяч українців, він формує 12% українського ВВП… Якщо буде зупинка – це буде означати, що у нас із вами хочуть забрати можливості економічного зростання”, – сказав Гройсман.

Як відомо, після протестних акцій прибічників торгової блокади ОРДЛО в Києві Володимир Гройсман уже зустрічався з їхніми представниками та обговорював можливі поступки.

Читайте також:
Гройсман на зустрічі з учасниками “блокади ОРДЛО”
подав компромісні пропозиції

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.
Вони заявили, що блокують на Луганщині рух через лінію розмежування 800 вагонів щодня.

Серед учасників блокади – нардепи від “Самопомочі” Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, а також позафракційний нардеп Володимир Парасюк, екс-командир батальйону “Донбас” Анатолій Виногродський, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ, та ін.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Служба безпеки України в офіційній заяві засудила “популістські” дії політиків, які організували блокування руху залізничного транспорту з окремих районів Донбасу, та відкинула звинувачення в кришуванні торгівлі з окупантами.

Володимир Гройсман заявив, що отриманню вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.
11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станція Фенольна між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.

Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку, однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

20 лютого група “Метінвест” Раната Ахметова повідомила про те, що зупиняє через блокаду два свої підприємства, які працюють в ОРДЛО – “Єнакіївський метзавод” та “Краснодонвугілля”.

Читайте також:
Аваков пропонує свій план “блокади ОРДЛО”

Депутатка Чорновол заявила, що
“Самопоміч” на Донбасі “кришує діру” Юри Єнаківського

Замість роботи у ВР “Самопоміч” поїхала на блокаду ОРДЛО, – Березюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна