Рада прийняла за основу законопроект, що дозволить почати суд над Януковичем раніше

 

Верховна Рада підтримала за основу зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного засудження.
Як передає “Новинарня“, за проект закону №5610 на ранковому засіданні 23 лютого проголосували 233 депутати.

Проект зокрема передбачає не зараховувати до загального строку досудовго розслідування строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 КПК.

Представляючи законопроект, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що 119 кримінальних проваджень готові для передачі в суди в разі ухвалення цього законопроекту.

“На ваше рішення чекають Янукович, Захарченко і вся його компанія, в тому числі і Шуляк, Ратушняк, Якименко, Азаров та інші. Рішення чекають радник Путіна Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу, 12 генералів та офіцерів з числа вищого командування російської армії та інші”, – зазначив Луценко

“Прийняття цього закону дозволить 10 березня почати суд над Януковичем у справі про державну зраду”, – додав також генпрокурор.

Читайте також:
Суд загадав захисту Януковича ознайомитися з матеріалами справи за 17 днів

У свою чергу Олег Ляшко заявив, що цей закон потрібен, “щоб Порошенко узурпував владу”, а тому фракція його не підтримує.

Як зазначає “УП”, в Центрі політико-правових реформ водночас вважають, що це проект закону позбавить українців права на захист і особисту свободу та повертає репресивні положення старого Кримінально-процесуального кодексу 1960 року.

Проектом пропонується вказати, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не зараховується до загального строку досудового розслідування.

Пропонується Збільшити до 18 місяців максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів.

Допустити можливість продовження до 18 місяців строку досудового розслідування у провадженні  про особливо тяжкі злочини у спеціальному досудовому розслідуванні.

Встановити, що у спеціальному судовому провадженні за наявності у ньому інших обвинувачених за клопотанням прокурора судовий розгляд здійснюється у судовому засіданні у одному кримінальному провадженні.

Передбачити можливість здійснення виклику особи, яка перебуває за межами України, шляхом надсилання повістки за останнім відомим місцем її проживання та обов’язкового публікування в ЗМІ загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування. Особа вважається ознайомленою з моменту опублікування повістки.

Визначити, що ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту добровільного з’явлення підозрюваного до слідчого судді, а обвинуваченого до суду, про що суд повідомляє прокурора;

Визначити, що загальний строк досудового розслідування при об’єднанні кримінальних проваджень визначається:

1) у провадженнях, які розслідувалися в один проміжок часу – шляхом поглинання меншого строку більшим;

2) у провадженнях, які розслідувалися в різні проміжки часу – шляхом додавання строків досудового розслідування по кожному із таких проваджень, які не пересікаються, в межах  строків  досудового розслідування злочину, який передбачає найбільш тривалий строк досудового розслідування з урахуванням можливості його продовження.

Передбачити можливість укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Встановити, що після введення в дію положень частини четвертої статті 216 КПК кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури передаються слідчим органів Державного бюро розслідувань. 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна