За пропозиціями Януковича щодо Донбасу й Майдану стоїть Москва, – експерти

 

Екс-президент-втікач Віктор Янукович запропонував провести референдум про статус Донбасу, якщо Київ не виконає Мінські угоди.
Таку заяву Януковича цитують російські ЗМІ з посиланням на його звернення до світових лідерів – президентів США, Франції, Польщі, канцлера ФРН, Ради Європи, Європарламенту та ін.

Янукович фактично висловив наміри бути посередником для врегулювання кризи й запросив підключити до “нормандського формату” “представників протестуючої сторони, що представляє народ Донбасу”.

Також він попросив президента США Дональда Трампа дати юридичну й політичну оцінку діям американських чиновників під Євромайдану та закликав створити спеціальну незалежну комісію Ради Європи для розслідувань злочинів Майдану.
На думку Януковича, українській опозиції слід надати можливість нагляду за розслідуванням такої комісії.

 

Янукович лише озвучує думку російського керівництва, і пропозиціями про референдум щодо статусу Донбасу Кремль намагається хоч якось узаконити існування угруповань “ДНР” і “ЛНР”. Про це в коментарі радіо “Донбас. Реалії” заявив політичний експерт, голова фонду “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко.

За його словами, новий президент у США, можлива зміна політичного курсу в Німеччині та Франції після майбутніх виборів – все це дає Росії надію зняти з себе відповідальність за те, що відбувається на Донбасі.

“Це спроби Росії інституціоналізувати так звані «ЛНР/ДНР». Це спосіб показати, що є донецький або ще який-небудь народ, невдоволення якого призвело до цієї ситуації. Це спроба сховати зовнішню агресію”, – сказав Яременко.

“Радіо Свобода” нагадує, що ще одразу після подій на Євромайдані та в Одесі Рада Європи створила спеціальну комісію, яка мала назву Міжнародна дорадча група. Як пояснює прес-аташе Ради Європи Тетяна Баєва, МДГ ініціював генеральний секретар євроустанови Торбйорн Ягланд.

“Її завданням було розслідувати не самі події на Майдані, а те, як українська влада проводить це розслідування, тобто, чи відповідають розслідування Україною подій на Майдані вимогам Європейської конвенції з прав людини”, – каже Баєва.

Звіт цієї Міжнародної дорадчої групи виявився доволі критичним, коли його представили в Києві у 2015 році. Він свідчив, що тоді була допущена низка “серйозних недоліків – як структурного, так і функціонального характеру, – що стосуються незалежності та ефективності розслідувань”.

Нині в Раді Європи ще не готові реагувати на пропозицію Януковича й вагаються заявляти, яка вірогідність нового міжнародного втручання у розслідування злочинів Майдану.

“Я не можу сказати, чи є така вірогідність, – каже Тетяна Баєва. – Тобто, Рада Європи вже займалася розслідуванням того, наскільки розслідування Майдану відповідало Європейській конвенції. В принципі, мандат Міжнародної дорадчої групи тим обмежувався”.

Нові заяви Януковича, вочевидь, – насамперед лише черговий виток кремлівської дезінформаційної кампанії та пропаганди, так схильні думати деякі брюссельські експерти, зокрема голова брюссельського бюро аналітичного центру Open Europe Пітер Клепп, фахівець із питань Росії та Східної Європи.

“Ніхто на Заході не «плаче» за Януковичем, і, наскільки розумію, навіть Путін заявив, що ця особа його мало турбує. Він – лише один з інструментів російської пропаганди. Що ж до його посилань на Раду Європи, то ця страсбурзька структура є дуже заполітизованою. А зважаючи на те, як легковажно її сприймає Росія, я б не чекав звідти жодного успіху для Януковича”, – вважає Клепп.

 

На заяви Януковича відреагували також у Кремлі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що бути посередником у врегулюванні ситуації на Донбасі повинна узгоджена двома сторонами кандидатура.

“Щодо посередництва у врегулюванні української кризи – я залишив би без коментарів. Безумовно, роль посередника вимагає згоди на це всіх сторін конфлікту, в першу чергу безпосередніх сторін конфлікту”, – сказав Пєсков.

Речник Путіна вкотре висловив думку, нібито в Україні точиться “громадянська війна” і Росія не є стороною конфлікту.

“Тому Київ і Донбас насамперед повинні зійтися в такому розумінні”, – сказав Пєсков.

Читайте також:
Суд загадав захисту Януковича ознайомитися з матеріалами справи
у справі про державну зраду за 17 днів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна