Контрактник, який віз зброю на Майдан – ультраправий фанат, – СБУ. ВІДЕО

 

Військовослужбовець, затриманий за підозрою в намірі доставити зброю учасникам протестних виступів у центрі Києва, є членом ультраправих фанатських угруповань, а за зброю розрахувався наркотиками і грошима.
Про це сказав на брифінгу 22 лютого керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, передає “Новинарня” з посиланням на прес-центр Служби безпеки.

Підозрюваний, який служить за контрактом на посаді кулеметника у Збройних силах, був затриманий оперативниками військової контррозвідки 21 лютого при закупівлі 12 автоматів Калашникова та снайперської гвинтівки СВД.
СБУ заявляє, що зброю він мав намір застосувати в ході масових акцій в центрі Києва 20-22 лютого.

З цього приводу слідчими військової прокуратури відкрито кримінальне провадження за ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. Стаття може бути перекваліфікована під час слідчих дій, що тривають, зазначає прес-центр.

В СБУ оприлюднили телефонні переговори військового з приводу купівлі зброї та відео з його зізнанням.
При цьому чути, що цей чоловік має помітний західноукраїнський акцент.

“Під час спецоперації оперативники спецслужби викрили в Одесі військовослужбовця-контрактника, який наполегливо вишукував можливість придбати значну кількість стрілецької зброї”, ‒ сказав на брифінгу Олександр Ткачук.

За словами Ткачука, плани затриманого були “грандіознішими”, ніж 13 стволів: “він мав намір закуповувати зброю десятками одиниць”.

“Особа зловмисника дуже цікава. Він є прихильником ультраправого фанатського руху, пропагує ідеї панславізму. Крім того, контрактник, за оперативними даними та за його словами, підтримує ідеологію створення фейкових псевдодержавних утворень”, – сказав начальник апарату голови СБУ.

Олександр Ткачук наголосив, що всі дії та наміри зловмисника були під повним контролем військових контррозвідників та ретельно документувалися у ході негласної слідчої дії – контроль за вчиненням злочину.

“Ми знали його кожний крок та усі плани. Нам було достеменно відомо конкретне місце отримання зброї; місце, де він хотів її тимчасово заховати, та як переправити до столиці”, – у свою чергу повідомив начальник Головного управління військової контррозвідки ДКР СБУ генерал-майор Сергій Левченко.

Він підкреслив, що забаганки зловмисника не обмежувалися автоматами. “Контрактник хотів також придбати досить специфічні зразки озброєння: безшумні снайперські гвинтівки та великокаліберні кулемети російського виробництва”, ‒ зауважив Левченко.

Генерал-майор привернув увагу представників ЗМІ до конкретної дати, згаданої в перехоплених телефонних переговорах – “зловмисник особливо наголошував на тому, що зброя має бути у нього максимум до 20 лютого”.

Показово, що зізнання затриманий дає дуже впевнено, без помітної бентеги:

“СБ України розглядає можливий проросійській слід у підготовці цього злочину”, – зазначають у прес-центрі спецслужби.

Напередодні про це затримання у соцмережі повідомляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос: “Контрактник, не знаючи, що перебуває під контролем контррозвідників, замовив із зони АТО і купив для так званої “Одеської народної республіки” 12 автоматів АК та гвинтівку СВД. Закуплену зброю “патріот” збирався, згідно з допитом, “по гарячих слідах”, везти сьогодні (21 лютого) вночі на Київ для застосування завтра на Майдані”.

Читайте також:
Прокуратура передала в суд справу француза-терориста,
затриманого СБУ перед Євро-2016

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна