Група “Першого грудня”: Коли війна закінчиться, ми не маємо побачити на своєму обличчі хижого оскалу агресора, з яким воювали

 

“Не даймо сліпій ненависті запанувати над нами” — про це йдеться у зверненні Ініціативної групи “Першого грудня”, оприлюдненому 20 лютого.

У своїй відозві інтелектуали зазначають, що три роки війни з Росією змінили українців: люди щораз легше впадають у злість, стають щораз агресивнішими й вихлюпують одне на одного потоки жагучої ненависті, наростає мовчазне, внутрішньо агресивне звикання до щоденних смертей, смерть перестає вражати: “Він, агресор, мріє, щоб насильство стало законом і нашого життя. Головна його мета – зробити нас такими, як він”.

Водночас, попри здійснені останнім часом реформи, керівництву держави так і не вдалося утвердити в ній справедливого Арбітра.
“Судова і правоохоронна системи й далі пробуксовують, а тому в боротьбі з несправедливістю людина й далі залишається наодинці. Це стає особливо загрозливим для країни у стані війни. Коли закон безпомічний, з’являється спокуса відновити справедливість в обхід закону”, – ідеться в заяві.

Як приклад учасники групи називають те, що “в окремих районах країни діють озброєні загони, поширюється практика “відтискання” чужого майна, процвітає торгівля отруйними продуктами та напоями, деякі священики відмовляються відслужити чин похорону ідеологічно “неправильних” загиблих, тиняються табунцями або самотою покинуті напризволяще діти, в деяких містах країни стає щораз небезпечніше виходити ввечері на вулицю”.

На думку моральних авторитетів, ці тривожні тенденції вийшли вже за межі “звичної” людської гріховності – вони непомітно стають загрозою безпеці країни.

“Цю загрозу мають осмислити як державні органи, так і громадянське суспільство, оскільки обоє вони можуть стати джерелами цієї загрози (як, до речі, і чинниками оздоровлення). Маємо зупинити деградацію людини та державно-суспільних інституцій”, — наголошують у групі.

Учасники “Першого грудня” застерігають керівників держави від вибіркового застосування насильства та зловживання владою, адже війна з Росією — не є індульгенцією на розправу та помсту.

“Керівництво країни має прислухатися до остережних голосів наших правозахисників і встановити належний державний і суспільний контроль над діяльністю правоохоронних органів та спецслужб. Політична доцільність не повинна руйнувати право”, — сказано у зверненні.

“Наша війна праведна, і ми переможемо. Проте в той момент, коли війна закінчиться, ми не маємо побачити на своєму обличчі хижого оскалу того агресора, з яким воювали”, — переконані в групі “Першого грудня”.

Як відомо, створена у 20-ту річницю референдуму про незалежність ініціативна група “Першого грудня”, до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції, декларує мету – домогтися встановлення в країні нових правил та сприяти поширенню моральних цінностей.

Група “Першого грудня”:
В’ячеслав Брюховецький
Богдан Гаврилишин (роки життя: 19 жовтня 1926 – 24 жовтня 2016)
Володимир Горбулін (учасник ініціативної групи по січень 2015)
Семен Глузман (учасник ініціативної групи з 1 грудня 2011 по 18 грудня 2012)
кардинал Любомир Гузар
Іван Дзюба
Євген Захаров
Йосип Зісельс
Мирослав Маринович
Володимир Панченко
Мирослав Попович
Всеволод Речицький
Євген Сверстюк  (роки життя: 13 грудня 1927 — 1 грудня 2014)
Вадим Скуратівський
Юрій Щербак
Ігор Юхновський
Ярослав Яцків

Читайте також:
Група “Першого грудня”:
Популізм став реальною загрозою українській державності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна