Білорусь відмовилася слідом за Москвою визнавати паспорти ОРДЛО

 

Визнання Росією документів, виданих сепаратистами “ДНР” та “ЛНР”, не вносить жодних коректив у роботу білоруського прикордонного відомства. В’їхати до Білорусі за такими документами, як і раніше, неможливо.
Про це в понеділок, 20 лютого, повідомив представник Держприкордонкомітету Республіки Білорусь Антон Бичковський, передає “Інтерфакс-Захід“.

“Це не вносить жодних коректив в роботу білоруської прикордонної служби. Якщо ми таку людину зустрінемо у себе на кордоні, дана людина через кордон пропущена не буде, якщо в неї будуть відсутні документи, що дають право перетинання держкордону Республіки Білорусь. В’їхати зараз громадяни за цими документами (ОРДЛО) в Республіку Білорусь на кордоні з Україною, Євросоюзом не можуть. Також буде порушенням законодавства і в’їзд їх через російсько-білоруську ділянку кордону”, – пояснив Бичковский.

Хоча останнє, за його словами, це більше компетенція МВС.

“Це питання більше до міністерства внутрішніх справ, оскільки прикордонників у нас на російському напрямку немає. Порядок перебування та дотримання правил перебування іноземними громадянами на території Республіки Білорусь – виключно компетенція МВС”, – додав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, РБ і РФ перебувають в одній візовій зоні, до того ж співпрацюють їх органи держбезпеки.
При цьому Росія нещодавно створила прикордонну зону на кордоні з Білоруссю.

Як відомо, 18 лютого сайт Кремля оприлюднив указ за підписом президента РФ про визнання на території Російської Федерації документів, які видані громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях “окремих районів Луганської та Донецької областей”.

Президент України Петро Порошенко назвав підписання Путіним такого указу “черговим доказом російської окупації і порушення норм міжнародного права”.

Керівництво ОБСЄ, представники Німеччини, інших країн Заходу назвали указ “кроком назад”, порушенням Мінських угод, поштовхом до нової дестабілізації ситуації на Донбасі тощо.

Водночас у Кремлі вважають указ Путіна про визнання “паспортів ДНР/ЛНР” правомірним.
Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив: “Це, власне, де-юре вирівнювання ситуації для того, щоб де-факто визнати. Тому що з гуманітарних міркувань це необхідно робити – визнавати фактично видані документи”.
Пєсков стверджує, нібито така ситуація виникла через блокаду ОРДЛО з боку України, адже люди не можуть оформити українські паспорти та інші документи. (Що насправді не відповідає дійсності – це можна зробити на підконтрольній території).

Читайте також:
США оцінили визнання “паспортів” ОРДЛО Москвою та застосування “градів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна