Київ вшановує роковини Майдану. ЩО БУЛО + АНОНС

У суботу, 18 лютого, в Києві почалися вуличні заходи на вшанування третіх роковин розстрілу та перемоги Майдану.
Цього дня в 2014 році після мирної ходи майданівців до Верховної Ради та зіткнення з “Беркутом” загинули десять осіб.

Сьогодні в центрі столиці відбувся Марш пам’яті Героїв Небесної сотні. Як передає “Інтерфакс-Україна”, в заході взяли участь до 500 осіб. За підрахунками “Укрінформу”, було близько 300 учасників, зокрема люди з символікою сотень “Самооборони Майдану”.

Організаторами пам’ятної ходи стали ГО “Родини Героїв Небесної сотні”, “Самооборона Майдану”, ветерани АТО.

Учасники пройшли маршем від Європейської площі через Майдан на алею Небесної сотні. Люди несли квіти, лампадки, фото загиблих учасників Революції Гідності.
Біля Меморіалу загиблих вшанували хвилиною мовчання, після панахиди поклали квіти.

 

 

Як повідомляла “Новинарня“, президент Петро Порошенко провів урядовий захід на вшанування Небесної сотні ще в четвер, 16 січня.

В СБУ повідомили, що на річницю Майдану планується 18 вуличних заходів, з яких три організовуються з Росії.

Як і було анонсовано, з 18 лютого в центрі Києва перекрито рух для автотранспорту.

Перекритий рух у центрі Києва. Фото: ФБ Сергій Лещенко

 

“Аби не допустити провокацій, встановлено кілька фільтраційних контрольно-пропускних пунктів для перевірки документів та огляду речей учасників заходів, задіяні групи кінологів та вибухотехніків”, – повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

За інформацією главку, загалом за правопорядком стежать близько 5000 правоохоронців, у тому числі військовослужбовці Національної гвардії.

Основні вуличні заходи заплановані на 20 лютого – роковини масових розстрілів на Майдані та Інститутській.

Зокрема, анонсували масовий захід із мітингом та символічним підпалюванням шини громадський рух “Новий вогонь”, ГО «Український Легіон», ініціативна група майданівців, постраждалих під час розгону 30 листопада 2013 року, угруповання “Білий молот”.

Свої анонси із радикальними антивладними та ксенофобськими закликами роблять також “Радикальні праві сили”, партія “Наждак” тощо, зокрема в соцмережах лунають заклики приходити на акції “із зареєстрованою зброєю”.

Нагадаємо, “Білий молот” і “РПС” брали участь у протестних виступах із захопленням готелю “Козацький” на роковини Майдану в 2016-му.

Про звичайні меморіальні заходи з нагоди річниці перемоги Майдану напередодні на брифінгу розповідав Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності.

Так, у суботу в “Українському домі” відкрилася виставка “У фокусі подій” – результат роботи 42 репортерів, які знімали під час Майдану, а також презентація поезій.

У неділю, 19 лютого, о 15:00 в “УД” покажуть виставу “Ми, Майдан”, за якою послідує дискусія з учасниками подій під назвою “Зріз пам’яті”.

20 лютого о 10:00 на алеї Героїв Небесної сотні відбудеться панахида, о 17:00 – акція “Запали свічу пам’яті”.

У ТРЦ “Глобус” вже відкрилася виставка “Відважні наші герої”.

На Майдані розгорнуто стенди на визначних місцях революції, по яких курсують екскурсійні двомовні тури.

“Це – апробація майбутніх елементів, складових експозиції Музею Революції Гідності, що з’явиться за адресою алея Героїв Небесної сотні, 3. Треба, щоб проект здобув підтримку громадськості”, – зазначив Пошивайло.

 

Читайте також:
Київрада дала дозвіл на Музей Революції Гідності на Інститутській.
Депутати вже внесли законопроект

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна