Найбільші виклики з часів WW2. Світові лідери зібралися на Мюнхенській конференції

 

Світові лідери, дипломати і військові діячі збираються в Мюнхені на щорічну конференцію з питань безпеки, що цього року відбувається 17-19 лютого.

У кулуарах конференції має відбутися перша зустріч президента України Петра Порошенка з новим віце-президентом США Майком Пенсом, а міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії проведуть зустріч у “нормандському форматі” – вперше після недавньої ескалації на Донбасі.
Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

На сайті президента України заанонсовано:
“17-18 лютого 2017 року Петро Порошенко перебуватиме з робочим візитом у Федеративній Республіці Німеччина для участі у 53-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.
Глава держави візьме участь у дебатах на тему «Майбутнє Заходу: падіння чи повернення?».
У рамках конференції президент України проведе низку двосторонніх зустрічей з керівництвом іноземних держав та міжнародних організацій. Зокрема, заплановані зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, віце-президентом США Майком Пенсом, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом”.

На конференції, як очікується, від нової адмніністрації США також будуть присутні міністр оборони Джеймс Маттіс, міністр внутрішніх справ Джон Келлі, а також сенатор Джон Маккейн.
З-поміж понад 30 глав держав та урядів і 80 міністрів та дипломатів– канцлер Німеччини Ангела Меркель, генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш, голова Європейської ради Дональд Туск та ін.

Серед гостей 53-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки будуть і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, міністр закордонних справ Китаю Ван І, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді і президент Афганістану Ашраф Гані.

У ЗМІ Мюнхенську конференцію називають “Давосом з політики безпеки”, порівнюючи її зі Всесвітнім економічним форумом у Швейцарії. Насправді було би правильним зворотне порівняння, тому що мюнхенський форум старший за давоський на вісім років, пише “Німецька хвиля”.

Щорічні “Зустрічі з оборонної політики”, як вони спочатку називалися, відбуваються у Мюнхені з 1963 року. Їхнім ініціатором та багаторічним головою був Евальд-Гайнріх фон Кляйст-Шменцин (Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin).
Під час Другої світової війни нащадок прусських дворян, будучи офіцером Вермахту, воював на східному фронті, брав участь в блокаді Ленінграда. Влітку 1944 року фон Кляйст-Шменцин був серед змовників, які влаштували невдалий замах на Гітлера. Після війни він займався у ФРН видавничою справою, заснувавши впливовий військово-політичний журнал.

Під впливом Кубинської кризи 1962 року фон Кляйст-Шменцин вирішив створити конференцію військових експертів та політиків, спрямовану на запобігання новій світовій війні. У перші десятиріччя учасників було кілька десятків, вони представляли лише кілька країн НАТО, насамперед – США та Західну Німеччину, а головною темою була “холодна війна” з СРСР. Згодом її завершення коло учасників і тем розширилося, у 1990-ті роки постійними гостями в Мюнхені стали лідери країн Східної Європи, зокрема і Росії.
Саме там президент РФ Володимир Путін у 2007 році виголосив свою відому “Мюнхенську промову”, яка шокувала публіку антизахідною риторикою.

Конференція – приватна структура. І хоча німецький уряд теж виділяє кошти на її проведення, левову частку витрат покривають спонсори – великий німецький бізнес, наприклад, автоконцерн BMW.

Так склалося, що конференція завжди відбувається у будівлі п’ятизіркового готелю “Баварський двір” (Bayerischer Hof), що у самому серці Мюнхена. Щороку на три дні у лютому цю будівлю заполоняють люди у військовій формі. Це – головна публіка форуму, і не лише. Крім відомих політиків, у банкетній залі, де відбуваються основні виступи, можна зустріти не лише глав західних концернів, але і впливових бізнесменів з Росії та інших країн колишнього СРСР.

Як писала “Новинарня“, цього тижня Мюнхенська конференція з питань безпеки оприлюднила доповідь про виклики, які стоять перед світом. Голова конференції Вольфганг Ішингер визнав, що нині на планеті найбільше нестабільності від часів завершення Другої світової війни.

“Трамп мене лякає”, – зізнався в одному з інтерв’ю очільник конференції Ішингер. За словами колишнього дипломата, його турбує те, що голова Білого дому чітко не назвав своїх партнерів.

“Трамп став першим американським президентом, який поставив під сумнів НАТО і заявив про пріоритет національних інтересів (“США – передусім”). Шок від цих слів в Європі іще не минув, і до представників нової американської адміністрації в Мюнхені буде прикута особлива увага”, – зазначає DW.

Читайте також:
Мюнхенська конференція: Для України і решти Європи 2017 рік буде критичний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна