Бойовики “ДНР” судять полоненого науковця Козловського. Родичі апелюють до світової спільноти

родичі Ігоря Козловського. Фото УКМЦ

Родичі українського історика та релігієзнавця Ігоря Козловського, незаконно ув’язненого бойовиками “ДНР”, закликали міжнародну спільноту зробити все можливе для його звільнення.

Як інформувала “Новинарня“, донеччанин є заручником терористів із січня 2016 року, тобто він у полоні вже 387 днів.

“Наскільки нам відомо, це питання порушується на кожній мінській групі. Але з боку так званої “ДНР” постійно відбуваються відмови. Остання з озвучених – що він громадянин “ДНР”, хоча незрозуміло, яким чином вони вирішують, хто є громадянином “ДНР”. Тому надії на те, що його звільнять через обмін, практично немає”, – розповів племінник Ігоря Козловського Денис Козловський на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 16 лютого.

“Ми хочемо звернутися до дипломатичних місій, щоб вони за можливості передали інформацію у свої міністерства, щоб якось вплинути на Російську Федерацію, яка має ключовий вплив на цей процес”, – закликав Олександр Козловський, син Ігоря Козловського.

Денис Козловський зазначив, що вони зверталися до низки міжнародних організацій, від ОБСЄ і Червоного Хреста до ООН, писали звернення до релігійних спільнот різних конфесій, спільнот науковців; зверталися із закликом до дипломатичних місій.
Низка дипломатів, включно із послом США, відреагували на це публічними закликами звільнити Ігоря Козловського. Проте усі ці зусилля не дали результату.

Ігор Козловський. Фото з “ФБ”

За словами Валентини Козловської, дружини Ігоря, останній раз вони спілкувалися напряму, по телефону, ще 6 грудня.
“За останні два місяці до нас доходять тільки уривки інформації від адвоката, який спілкується зі слідчим”, – додала вона.

Ігор Анатолійович вже отримав для ознайомлення так званий “обвинувальний висновок”.

Йому інкримінують скоєння злочину за ч. 1 ст. 256 так званого “кримінального кодексу ДНР” – незаконне зберігання вибухових речовин.

“Цей документ складається із шести сторінок незрозумілих показань свідків, наданих у момент затримання. Коли ти читаєш, що людина, яка доглядає паралізованого сина, зберігала вдома дві гранати, виникають питання”, – наголосила Діана Козловська, племінниця Ігоря Анатолійовича.

Відомо також, що 14 лютого і Донецьку відбулося попереднє судове засідання.

“Їм треба якось зберегти обличчя, тому, можливо, цей фейковий процес триватиме ще якийсь короткий період і потім закінчиться”, – допускає Діана Козловська.

Родичі нагадали, що Ігоря Козловського затримали через день після вибуху біля пам’ятника Леніну в Донецьку, який ставня в ніч на 27 січня 2016 року.

“Для його затримання не було ніякої конкретної підстави. Гадаю, його просто «взяли на замітку» як людину із проукраїнською позицією і чекали зручного моменту для того, щоб показати «результати» роботи”, – зазначив Денис Козловський.

На його думку, Ігор Анатолійович міг привернути до себе увагу самопроголошеної влади в період участі у міжконфесійному молитовному марафоні “За єдність і мир в Україні”, який тривав у березні-жовтні 2014 року – туди він виходив із українським прапором.

Читайте також:
У Мінську з’ясувалося, що Росія затримала в себе громадянина України
й передала його в “ДНР” як нового заручника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна