Жінки в Збройних силах: донеччанка Яна Смаглій, 93 омбр

Як і в багатьох інших військових частинах Збройних сил України, у складі 93-ї окремої гвардійської механізованої Харківської бригади проходять службу жінки. Деяким з них безпосередньо вже довелося брати активну участь у бойових діях. Наприклад, медичній сестрі Яні Смаглій, яка, разом з іншими бійцями, обороняла відому позицію “шахта “Бутівка” поблизу Донецька.

“Родом я з Торецька (колишній Дзержинськ Донецької області), – розповідає Яна прес-службі 93 омбр. – Вчилася в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі на бухгалтера, хоча й не планувала працювати за фахом.
Незадовго до початку війни захворіла любима бабуся. Рак останньої стадії… Півроку ми намагалися перемогти хворобу, але не вийшло… Думала, що разом з нею обірвалося і моє життя…

До захисту диплому готувалась скоріше за інерцією. Саме в той час почалася війна. Це було страшно…

Все відбувалося ніби навколо нас, нашого міста. Бої під Амвросіївкою, Шахтарськом, Савур-Могилою… В 20 км від нашого будинку.

Питання, що робити, фактично не стояло. Я українка. Мій вибір однозначний”.

“У штабі буквально за місяць я навчилася швидко розбирати-складати АК (автомат Калашникова), трохи пристрілялася … Дуже хотілося на передову!
Там мене вже чекали. Я знайшла і друзів, і сім’ю, і все, напевно, про що мріяла все життя! Це найкращі часи, які були в моєму житті. Тут були і радості, і втрати, загибелі кращих друзів. Пережили всяке… різне.

Думаю, що я – найщасливіша людина, яка побачила все в цьому житті, і не дарма стільки злого і гіркого довелося пережити.

Я сподівалася, що колись все буде добре, і я цього дочекалася”, – каже медсестра 93-ї бригади Яна Смаглій.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна