Три акції на роковини Майдану організуються з Росії, – СБУ

 

Служба безпеки України має інформацію, що принаймні три з 18 акцій, які заплановані до днів пам’яті Героїв Небесної сотні, готуються з Російської Федерації.
Про це розповів на брифінгу в середу, 15 лютого, керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За даними СБУ, на 18-22 лютого лише в Києві планується проведення 18 масових заходів.

“У підготовці восьми з цих заходів ми фіксуємо ревні ознаки можливого використання насильницьких сценарії. З цих восьми три такі заходи організуються з території Російської Федерації”, – заявив Ткачук.

“Наша історія і пам’ять про героїв Небесної Сотні використовується для маніпуляції, щоб її спотворити і використати для дестабілізації”, – зазначив він.

Ткачук навів кілька прикладів. Зокрема, описав діяльність у соцмережах російського пропагандиста, активіста інтернет-руху “Майдан-3” Сергія Жука.

“Громадянин РФ Сергій Олександрович Жук, 1981 року народження. Проаналізувавши наявну інформацію з відкритих джерел, ми підтверджуємо інформацію про те, ким є ця людина і чим вона займається”.

 

Жук брав участь у терористичному угрупованні “ДНР” під позивним “Москва”, а на даний момент перебуває в Російській Федерації.

“Із залученням цього росіянина були створені профілі вигаданих осіб у соцмережах “Микола Гайдук” та “Степан Мазура”. Через соціальні мережі з використанням цих профілів здійснюється інформаційно-психологічний вплив на українських користувачів”, – зазначив Ткачук.

За даними СБУ, вказаний росіянин намагається спровокувати масові заворушення в місті Києві.
Жук причетний до створення та адміністрування спільнот у соціальних мережах “Патріоти України”, “Українська революція”, “Продовження Революції Гідності”, “Всі на Майдан”, які поширюють заклики до масових заворушень.

“Крім цього, на сьогоднішній день з Росії активно фінансується контентна реклама, яка пропагує ці заходи”, – зазначив Ткачук.

Варто зазначити, що про таку діяльність Жука ще в січні 2016 року йшлося в розслідуванні Лани Самохвалової на сайті агенції “Укрінформ” (“Московський слід колорадського Жука, або Хто і як готує “Майдан-3”).

Також у якості фігурантів пропаганди з РФ Ткачук назвав прізвище глави громадської організації “Наждак” Миколи Дульского та сайт “Голос правди”.

Читайте про події на Майдані в 20-х числах лютого 2016 року:
“Білий молот”, Пінчук, Росія?
Хто стоїть за “Революційними правими силами” на “Майдані 3.0”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна