Порошенко подякував воїнам-афганцям за оборону України

 

Президент України Петро Порошенко подякував ветеранам локальних конфліктів за мужність у нинішній обороні України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як відомо, в середу, 15 лютого, виповнюється 28 років з дня виведення радянських військ з Афганістану.
“Сьогодні ми вшановуємо воїнів, які брали участь у локальних військових конфліктах, що спалахували на території інших держав. Покоління, обпалене полум’ям збройних конфліктів, стало активним учасником розбудови Української держави. Воїни-афганці сказали своє вагоме слово під час Революції Гідності, їх бойовий досвід і тепер є запорукою багатьох перемог у боротьбі з російським агресором за незалежність і територіальну цілісність України. Від імені Українського народу щиро дякую ветеранам локальних конфліктів за мужність в нинішній обороні рідної землі, за допомогу нашим Збройним силам, за досвід, що вони передають молодому поколінню захисників України!” – сказав Петро Порошенко.

Президент взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до Меморіального комплексу громадянам України, загиблим в Афганістані.

У заходах також взяли участь, зокрема, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова Верховної Ради Андрій Парубій, міністр оборони Степан Полторак, інші члени уряду, військові, представники громадських організацій.

У зверненні з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав президент зазначив, що українські воїни з честю виконали свій обов’язок, продемонстрували вірність присязі, мужність та героїзм.

Як відомо, в ході радянської агресії проти Афганістану в 1979-1989 роках загинули 14 427 осіб з боку СРСР.
В афганській війні брали участь понад 160 тисяч українців. Із них 2378 – загинули; 60 – вважалися зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 тисяч українців, з них 4687 стали інвалідами.

Із 72 осіб, удостоєних за роки афганської війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.
У новій Україні громадяни – учасники війни в Афганістані прирівняні до учасників бойових дій.

Читайте також:
Помер депутат-“афганець”, який воював в “Айдарі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна