Рішення щодо Жадана приймалося на найвищому рівні, – МВС Білорусі

 

Рішення про відмову від депортації українського письменника Сергія Жадана з Білорусі приймалося “на найвищому рівні”.
Про це заявив начальник департаменту громадянства та міграції МВС Білорусі Олексій Бігун, передає білоруська служба “Радіо Свобода”.

Він відмовився уточнити, чи був це прем’єр-міністр, чи президент. “На найвищому рівні”, – зазначив Бігун.

Чиновник підтвердив, що Жадан перебуває у списках осіб, яким заборонено в’їзд до Росії, що також стосується Білорусі та Казахстану, котрі перебувають із РФ в одній візовій зоні.

Бігун однак зазначив, що компетентні органи Білорусі мають право пропустити в свою державу іноземців, які перебувають в російському стоп-списку. Рішення приймається після цільового звернення конкретної особи.

На запитання, чому так сталося, що Жадана спочатку впустили на територію країни, куди він і раніше приїздив без проблем, працівник МВС Білорусі відповів: “Тому що в нього транскрипція в паспорті і списку різна, написання прізвища відрізняється на дві літери. А в системах внутрішніх органів більш розширені відомості, дещо інші докази, які передбачають більш розширений пошук, і органи МВС визначили, що персональні дані внесені до списку. Тому його й затримали”.

Пояснюючи, чому з Жаданом обійшлися так жорстко (як відомо, письменника о 2-й ночі вивезли з готелю до відділку міліції. протримали до ранку і поставили в паспорті штамп про видворення), Бігун заявив: “Тому що у нього “забарвлення” відповідне”.

Як відомо, популярного українського письменника й громадського діяча Сергія Жадана було затримано в Мінську в ніч на 11 лютого та повідомлено про заборону в’їзду до Білорусі на невизначений термін.
Посольство України в Білорусі направило ноту до МЗС Білорусі з метою отримання офіційного пояснення про причини затримання Жадана.
До МЗС України було викликано посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола, а міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що мав телефонну розмову з главою МЗС Білорусі Володимиром Макеєм щодо затримання Жадана.
Пізніше того ж дня Білорусь скасувала заборону на в’їзд для українського письменника. Однак він повернувся до України.

Крім літератури, Жадан відомий активністю на допомогу Збройним силам України, дітям загиблих та мешканцям Сходу України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна