Екс-глава МЗС Штайнмаєр став президентом Німеччини

 

Колишній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у неділю, 12 лютого, обраний 12-м президентом ФРН.

Президента обирали Федеральні збори у складі 1260 осіб, і Штайнмаєр переміг у першому ж турі, отримавши 931 голос.

61-річного Штайнмаєра висунула кандидатом у президенти Соціал-демократична партія Німеччини, членом якої він є.

Під час голосування колишнього главу МЗС також підтримали Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз – старші партнери СДПН по “великій” урядовій коаліції.

Загалом у виборах брали участь п’ять кандидатів, передає “Європравда”.

Інавгурація нового глави держави запланована на 19 березня.

Федеральний президент виконує переважно церемоніальні, представницькі функції — представляє Німеччину на міжнародній арені й акредитує дипломатичних представників. Крім того, він володіє правом помилування ув’язнених.
У питаннях висунення кандидатури канцлера, затвердження міністрів тощо президент ФРН є лише виконавцем рішень, що приймаються іншими органами влади. Серйознішими політичними повноваженнями федеральний президент володіє тільки за виняткових обставин.

Як відомо, у липні 2016 року федеральний президент Німеччини Йоахім Гаук заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на другий термін.
76-річний позапартійний Гаук обіймав посаду президента ФРН з 2012 року, термін його повноважень становив п’ять років з можливістю повторного обрання.

Франк-Вальтер Штайнмаєр обіймав посаду міністра закордонних справ ФРН у 2005–2009 та 2013–2017 роках, віце-канцлера Німеччини – у 2007–2009 роках.
У 2014-2016 роках, зокрема як головуючий в ОБСЄ, брав активну участь в урегулюванні на Сході України, зокрема наполягав на потребі виборів в ОРДЛО.

Як відомо, замість Штайнмаєра МЗС Німеччини очолив колишній президент Європарламенту Мартін Шульц, який став кандидатом від СДПН на посаду канцлера.

Читайте також:

Для виконання угоди про розведення сил на Донбасі потрібна політична воля сторін, – Штайнмаєр

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна