У Черкасах нагородили “Народних героїв України”. Серед них – 23-річний капітан Кизило (посмертно)

Вручення орденів “Народний герой України” в Черкасах. Фото: ФБ Олена Мокренчук

У Черкасах 10 військових або членів їх родин отримали волонтерський орден “Народний герой України”.

На церемонію, яка відбулася 10 лютого в будинку культури ім. Кулика, прийшли більше 200 черкащан, інформує “Газета по-українськи”.

Отримали відзнаки Роман (Гром), Сергій Кужелюк, Андрій Абракітов, Олег Копичинский, Євгеній Сидоренко, Олександр Панченко, Юрій Соболєв.

Посмертно нагородили Ігоря Момота, Андрія Кизила, Олександра Чернікова та Сергія Шадських.

Ігор Момот – черкащинин, офіцер-прикордонник 1965 р.н., був заступником начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.
Загинув 11 липня 2014 року внаслідок обстрілу з “Граду” біля Зеленопілля. 12 липня 2014 року Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв військове звання генерал-майора.
Народний орден отримала дружина героя Надія Момот.

Орден “Народний герой” отримала дружина Андрія Кизила. Фото: ФБ Олена Мокренчук

Ще один уродженець Черкащини – 23-річний капітан Андрій Кизило, позивний “Орел”, який був заступником командира одного з батальйонів 72-ї окремої механізованої бригади. Геройськи загинув 29 січня 2017 року в боях під Авдіївкою. Указом президента Андрію Кизилу присвоєно звання Герой України із врученням ордену “Золота зірка”.
Орден “Народного героя України” отримали дружина та сестра Андрія.

Читайте також:
Позиція “Майдан”. Тисячі киян попрощалися із загиблими в Авдіївці
героями 72-ї бригади. ФОТО, ВІДЕО

Нагороди вручали волонтерка Олена Шевцова й батько героя Небесної сотні Устима Володимир Голоднюк.

Орден “Народний герой України” запроваджений у 2015 році за ініціативи колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка і ювеліра Дмитра Щербакова.
Існує два види: із жовто-блакитною стрічкою – для волонтерів і медиків, та з червоно-чорною стрічкою – для бійців.

Ляльки-мотанки, які дарували разом із нагородами, виготовлені київськими волонтерами зі вживаної армійської форми. А брошки для захисників зробили учні шкіл із Краматорська на Донеччині, зазначає “Радіо Свобода”.

“Ця нагорода не вважається державною. Але це відзнака народу і його пошана героям. Є багато бійців, волонтерів, медиків, яких держава не відзначила. Вже нагородили близько 300 осіб як живих, так і (близько 100 – “Н”) загиблих. У Черкасах нагороджуємо 10 людей. Ще один військовий не зміг приїхати”, – розповіла Ірина Довгань, співорганізаторка й волонтерка, переселенка з Донбасу, відома героїчним вчинком в окупації.

Подібні церемонії вже відбувалися у Києві, Львові, Харкові, Чонгарі, Житомирі, Тернополі, Миколаєві, Чернівцях, Полтаві, Краматорську.

Наступне нагородження може відбутися в Маріуполі чи Кропивницькому.

Читайте також:
79-річна Ада Роговцева побувала на позиціях та вручила в Краматорську
ордени “Народний герой України”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна