Білорусь анулювала заборону на в’їзд Жадану

Сергей Жадан

Влада Білорусі анулювала заборону на в’їзд до країни українському письменнику Сергію Жадану. Про це інформує білоруська редакція “Радіо Свобода”.

Коментуючи рішення про скасування заборони, Жадан на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав, що “здоровий глузд і почуття гідності перемагають все, що було написане в путінських темниках”. Він додав, що дуже тішиться можливістю й надалі відвідувати Білорусь та поглиблювати українсько-білоруські культурні зв’язки.

“Те, що питання позитивно вирішилось, – це добре свідчення, що протиріч між нами немає. Дуже розраховую на те, що це не тенденція, а випадок”, – сказав сам Жадан.

“Дуже дякую українському МЗС та особисто Павлу Клімкіну за оперативність та наполегливість. Дуже дякую послу України в Білорусі та всій команді українських дипломатів у Мінську за підтримку та принциповість. Дуже дякую білоруському МЗС за готовність іти назустріч. Дякую Ірині Геращенко за допомогу. Дякую білоруським колегам-письменникам за чітку й відверту позицію. Дякую всім вам – дорогі українці та білоруси.
Побачимось у травні в Мінську на концерті”, – написав Жадан у ФБ.

Читайте також:
МЗС Білорусі викликало посла Білорусі з приводу Жадана
і незадоволене поясненнями

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 11 лютого у Мінську силовики увірвалися до готельного номера українського письменника і громадського діяча Сергія Жадана та без пояснень доправили його до відділення міліції, де до ранку утримували у камері й не надали можливості зателефонувати в посольство України. У Комітеті держбезпеки Білорусі заявили, що ще в 2015 році Жадану було заборонено в’їзд на територію Росії через “причетність до терористичної діяльності”, при тому що в ФСБ Росії та КДБ Білорусі спільна безпекова база.

Міліціонери поставили штамп у паспорт про заборону в’їзду до Білорусі, відповідно до якого Жадан мусив виїхати з країни до 13 лютого.

У зв’язку із затриманням письменника до МЗС України в Києві викликали посла Білорусі Ігоря Сокола. Дипломатичне відомство висловлено глибоке занепокоєння ситуацією із затриманням та забороною в’їзду Жадана, звернено увагу на ситстемність таких дій білоруських правоохоронців стосовно громадян України.
Представник міністерства заявив, що роз’яснення білоруської сторони щодо затримання Жадана не задовольняють українську сторону.

Крім того, міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив ситуацію з главою білоруського зовнішньополітичного відомства Володимиром Макеєм.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна