“Підтримка блокади ОРДІЛО бійцями Збройних сил нагадує більшовизацію армії УНР”

 

Роман Кулик
демобілізований, служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр, т.в.о. командира роти, молодший лейтенант ЗСУ, журналіст
(FB)

Ситуація, коли хлопці з 16-го бату 58-ї бригади публічно підтримали блокаду ОРДІЛО, дуже цікава й стрьомна водночас.

Останнє подібне звернення військових було під час затримки демобілізації у танкістів 17-ї бригади в 2015-му. Тоді це посіяло “легку стурбованість”, місцями паніку й нехілий резонанс через розхитаність армійської вертикалі. До багатьох дійшло, що в ЗСУ деякі речі на соплях. Закінчилось докорами з інших частин – і затихло.

Але зараз не буремний 2015-й, і політизація окремих частин виглядає як дивний виняток. Певно у багатьох (а може лише в мене, бо останнім часом трохи упоровся на УНР – це просто незвіданне поле цікавих історій) виникли асоціації з 1917-м, коли Центральна Рада проігнорувала й придушила виступи мілітаристів – офіцерів і старшин колишньої царської армії, що виступали за самостійність УНР і були готові формувати під цю мету боєздатні українізовані полки.

Це і спричинило поразку визвольної боротьби, тому зараз армія має високий рівень довіри і на неї орієнтується немало українців.

Але враховуючи, що пропагандистська робота в армії та протистояння в інформпросторі з РФ складається трохи, гм, не на нашу користь, то виникає більше асоціацій з більшовизацією українських частин.
Коли привид анархії почав продити солдатськими масами, а популістичні обіцянки й риторика емісарів комуністів перетягували нищили полки й армії УНР швидше за бойові дії.

Зараз нам це не грозить і не варто драматизувати інцидент, але якщо це стане заходом на втягування армії у більш ширші політичні срачі – наслідки будуть катастрофічні, військовослужбовці прописані законодавством аполітичними не просто так.

Причому взагалі не варто засуджувати авторів і учасників звернення 16-го батальйону (що цікаво, наш батальйон заїхав на їх позиції під Авдіївкою в лютому, ЗСУ як велике село).

Причетні до армії чудово знають настрої – там 99.9% за повну блокаду, й факт торгівлі з окупованими територіями підриває бойовий дух не менш за “вічний” режим припинення вогню.
Позиція основної частини ЗСУ зрозуміла і без відосів, з цим слід рахуватись, армія-то контрактна – ігнорування швидко призведе до зменшення контрачів.

А от що дійсно злить – за рахунок хлопців 16-го бату отримають профіт конкретні політики, а всі ці рухи не призведуть до системного вирішення проблеми чи реального припинення торгівлі з ОРДІЛО.

Читайте також:

Генштаб вживає заходів, аби усунути чинних військових АТО від “блокади торгівлі на крові”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна