МЗС планує створити Український інститут за прикладом “Альянс франсез”

 

Міністерство закордонних справ України пропонує створити Український інститут – установу з представництвами у різних країнах світу задля презентації країни за кордоном.

Мета створення Інституту – розуміння сучасної України і зростання довіри до України у міжнародному інтелектуальному і культурному середовищі.

“Це ідентифікація України – що є Україна для пересічного голландця, грека чи бразильця, з чим вона асоціюється, і, звичайно, привабливість нас як країни – практична, туристична, інвестиційна. Це також сприятиме інтеграції нас у контекст не тільки мистецтва і культури, але й науки, освіти і багатьох інших речей», – розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 9 лютого.

Як було показано на інфографіці, Український інститут планується організувати з урахуванням досвіду німецького “Гете-інституту”, “Брітіш каунсіл”, “Альянс франсез”, “Амеріка хаус” тощо.

Український інститут буде державною установою, афільованою із МЗС, але формально його діяльність не підпадатиме під відомчу конвенцію про дипломатичні відносини.

Фінансуватимуть його роботу частково із державного бюджету, частково – із грантових і благодійних коштів, повідомив міністр Клімкін.

Напрямки роботи Українського інституту – культурна дипломатія, креативна економіка, наука, освіта, також публічна дипломатія.

Перші представництва інституту заплановано відкрити в “ключових точках” – країнах Північної Америки та Європи.

“Сьогоднішня наша подія – поштовх до дискусії… На сайті МЗС сьогодні зʼявиться проект статуту цієї установи… Ми хочемо розпочати плідну дискусію, щоб кожен зробив свій внесок”, – зазначив водночас глава МЗС.

Читайте також:
Некоректні заяви від посла Німеччини звучать не вперше. Його викликали в МЗС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна