У Росії повторно засудили Навального. Він каже, що все одно має право балотуватися в президенти

 

У Росії засудили одного з провідних опозиціонерів – Олексія Навального – до 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на чотири роки.
Відповідне рішення 8 лютого ухвалив Ленінський райсуд Кірова, повідомляє “Радіо Свобода“.

Крім того, Навальному призначили штраф у розмірі 500 000 рублів (8350 доларів). Перед цим суд визнав Навального винним у так званій справі “Кіровлісу” про розкрадання.

У цій справі також проходить бізнесмен Петро Офіцеров. Він отримав умовний термін у 4 роки і штраф 500 тисяч рублів.

Такого покарання для обох підсудних просила сторона обвинувачення.

Олексій Навальний в заключному слові минулого тижня заявив, що пов’язує судове переслідування зі своєю президентською виборчою кампанією та діяльністю заснованого ним Фонду боротьби з корупцією.

Як відомо, у 2013 році Олексія Навального і Петра Офіцерова засудили до умовних термінів у справі “Кіровлісу”. Слідство стверджувало, що вони організували розкрадання десяти тисяч кубометрів лісу, чим завдали регіону збитків на 16 мільйонів рублів.
Європейський суд з прав людини визнав вирок неправосудним.
Після його скасування в листопаді 2016 року Верховний суд Росії направив справу “Кіровлісу” на новий розгляд.

Опозиціонер наголосив, що його підготовка до виборів президента Росії 2018 року не припиниться в разі винесення обвинувального вироку.

Навальний має право брати участь у виборах президента РФ, незважаючи на новий вирок – про це йдеться в статті, опублікованій на передвиборчому сайті політика.
Як зазначається, обмеження пасивного виборчого права громадян Росії через наявність судимості регулюється пунктом 3.2 статті 4 федерального закону від 12 червня 2002 року № 67-ФЗ “Про основні гарантії виборчих прав і права на участь у референдумі громадян Російської Федерації”. Не мають права обиратися особи, засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів і мають на день голосування на виборах не зняту та не погашену судимість за такі злочини. Для тих, хто був засуджений за тяжкі злочини, обмеження виборчого права продовжується на 10 років з дня зняття чи погашення судимості.
Як зазначено в матеріалі, аналогічні норми містяться і в федеральному законі “Про вибори президента Російської Федерації”.
Тим часом, як вказують члени команди Навального, опозиціонер не має судимостей за тяжкі злочини. Наявність інших судимостей не впливає на наявність пасивного виборчого права Олексія Навального і дозволяє йому висувати свою кандидатуру на виборах всіх рівнів.

Читайте про амбіції Навального:
Російський опозиціонер Навальний оголосив про намір балотуватися
на виборах-2018 і припинити війну з Україною

Навальний у разі перемоги проведе в Криму “нормальний” референдум

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна