Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум. Під судом – 40-тисячний мітинг

 

У Барселоні (столиця іспанської автономної області Каталонія) триває перший день слухань у справі про організацію референдуму про вихід Каталонії зі складу Іспанії.

Колишнього главу уряду (женералітету) Каталонії Артура Маса судять за проведення плебісциту 9 листопада 2014 року щодо ставлення населення регіону до незалежності від Іспанії, незважаючи на заборону іспанського Конституційного суду, передає france24.

Артур Мас обвинувачений у зловживанні владою й непокорі органам правопорядку. Прокуратура вимагає позбавити його права обіймати державні посади протягом 10 років, але не просить про тюремноме ув’язнення.

Разом із Масом на лаві підсудних опинилися колишній віце-прем’єр Каталонії Жоана Ортега та екс-радник з освіти Ірен Рігау.

За даними міської поліції, на знак підтримки підсудних політиків до будівлі суду в Барселоні прийшли близько 40 тисяч (!) людей. Присутні скандують: “Незалежність”, багато хто приніс з собою “естеладу” – неофіційний прапор Каталонії, який є символом прихильників виходу автономної області зі складу Іспанії.

Каталонія – автономне співтовариство на північному сході Іспанії, що займає частину історичного регіону, заселеного каталонцями.
В останні роки в регіоні значно посилилися сепаратистські настрої. Після серії місцевих опитувань в автономії 9 листопада 2014 року відбувся великий плебісцит про суверенітет, на яке були винесені два питання: “Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?” і (в разі ствердної відповіді) “Чи хочете ви, щоб ця держава була незалежною?”
Свою думку тоді висловили 2,3 млн. осіб (усього в регіоні 7,5 млн. мешканців), з яких 80,76% дали позитивну відповідь на обидва питання.
Конституційний суд Іспанії визнав це опитування таким, що суперечить основному закону країни.
Прихильники незалежності планують у ближчій перспективі провести ще один референдум.

Читайте також:
Каталонія підтвердила свою незалежність

Каталонські “червоні скінхеди” отримали тюремні вироки
за спробу вбивства українського активіста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна