Не поспішайте скидати гроші лже-волонтерам Авдіївки. Медики оснащені значно краще, ніж раніше, – Гук

 

Ірина Гук
волонтерка об’єднання “Народний тил”

(FB)

Учора з якоїсь церкви зателефонувала дівчинка. Сказала, що збирають медикаменти для 72-ї бригади. Великий такий список, звичайнісінька загальна медицина, терміново, звичайно ж, і машина планує тепер їздити щотижня…

Запитала в неї, від якого батальйону, роти, медика отриманий список. Дівчинка відповісти не змогла. І не передзвонила 🙂

Так ось, від жодного медика з Авдіївки, як від військових, так і від волонтерських екіпажів, за ці дні в нас не було списків по цій сфері медицини.

Ні, був один. Аж на 1800 грн. Все інше – тільки такмед (тактична медицина).

Конкретно, без паніки “треба все, багато і на вчора”. Один рюкзак, пульсоксиметри, мікро-амбу, тактичні ліхтарики, батарейки, голки.

Так, у досить великій кількості витратні матеріали – турнікети, бандажі, гемостатики.

У “великій” – це значить десятками, ну максимум сотнями штук загалом. Але не тисячами, без “врятуйте-допоможіть-нічого-немає”.

Так, сумарно поки вийшло на тисячі 3-4 доларів. По Авдіївці. Але це, в принципі, спокійна, робоча, штатна ситуація. І ці списки, завдяки вам, закривалися (і продовжують закриватися) протягом дня.

Один приклад. Коли було Дебальцеве, ми просили нашого чудового друга і спонсора купити нам на пару десятків тисяч тупо перев’язки, хлоргексидину і шприців.
Тепер цю ж людину ми просимо купити медикам надійні тактичні ліхтарі зі специфічним синім світлом. Є різниця, правда?

Нинішня ситуація з оснащенням медиків – не випадковість. Це результат багатомісячної і навіть багаторічної роботи. Роботи, яка напевно привела до поліпшення рівня надання першої допомоги пораненим – кажучи жахливою мовою статистики, до того, що менше “300” стане “200”…

І якщо говорити про такмед – то так, роботи, в основному, волонтерів.

Це дуже важливо. Дуже. А то пару днів назад журналісти повеселили запитанням: “Як швидко, в зв’язку з ситуацією в Авдіївці, “Народний тил” знову розгорне свою діяльність?” 🙂

Так ось, така “невипадковість” повинна зараз максимально поширюватись по інших напрямках, підрозділах. І над цим ми всі, в принципі, спокійно і вперто копошимося – так само, як “до Авдіївки”, після неї, і так само, як робитимемо далі.

Спасибі всім тим, хто робив і робить цю роботу можливою. Постійно. Завдяки вам ми були готові й будемо готові в “наступні рази”, які теж обов’язково будуть.

Читайте також:
Ніжний ельф Ірина Гук.
Як волонтери розсилають подарунки бійцям АТО та дітям загиблих

І, будь ласка, люди, не нервуйте, зберігайте спокій і холодний розум.

По-перше, не засмічуйте стрічки стогонами про те, які всі байдужі й “уставші” від війни”. Тому що “уставші” все одно це не читатимуть або давно від вас відписалися, а ось дійсно втомленим це діє на нерви.

А по-друге, не несіться переказувати гроші на карти людей, які раптово стали “волонтерами Авдіївки”, в січні 2017 року. 🙂

Читайте також:

Олексій Сіхарулідзе: На промзоні страшніше, ніж у ДАПі. Але допомагати треба “нерозкрученим” позиціям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна