Радбез ООН по Авдіївці: фото капітана Кизила, посланиця Трампа і традиційний Чуркін

 

Засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку із загостренням ситуації на Донбасі, ініційоване головуючою Україною, відбулося ввечері 2 лютого на тлі нових обстрілів житлових кварталів Авдіївки та закінчилося без прийняття рішень.

Як передає “Новинарня“, при цьому постпред України Володимир Єльченко, представники країн Європи та США засудили російську агресію, закликали до політичного вирішення конфлікту і виконання Мінських угод.

Під час засідання Радбезу ООН головуючий Володимир Єльченко показав велике фото загиблого 29 січня під Авдіївкою капітана 72-ї бригади Андрія Кизила.
“Смерть кожного солдата – ще один шрам на душі України. Це 23-річний офіцер, убитий біля Авдіївки. Подивіться в його очі!” – сказав Єльченко.

Крім того, постпред показав фото обстріляної бойовиками багатоповерхівки.
“Через обстріли жителі цієї багатоповерхівки в Авдіївці вибігли на мороз. Це було на 20-градусному морозі. Це виходить за рамки зла”, – заявив він.

Єльченко заявив: “До початку брифінгу ми отримали інформацію, що сили сепаратистів продовжили обстріли житлових районів Авдіївки з використанням систем артилерії високого калібру… Один зі снарядів вибухнув поряд із тимчасовим пунктом обігріву, встановленого владою для допомоги мешканцям при мінусовій температурі”.

Санкції США проти Росії будуть збережені, поки Росія не припинить окупацію Криму, запевнила на Радбузі представниця Сполучених Штатів Ніккі Гейлі.
Це був показовий виступ нового постпреда Штатів, яка змінила Саманту Пауер уже після приходу в Білий дій Дональда Трампа.

Ніккі Гейлі в Радбезі ООН

Колишня губернаторка штату Південня Кароліна походженням із родини індійських мігрантів-сикхів (повне ім’я – Німрата Ніккі Рандхава Гейлі) заявила: “Це мій перший виступ у Раді Безпеки ООН, і мені шкода, що я мушу говорити про військову агресію Росії”.

“Шкода тому, що це повторює багато ситуацій протягом багатьох років, коли представники США повинні були це робити. Так не повинно бути. Ми хотіли б, щоб наші відносини з Росією були б кращими, проте похмура ситуація на Сході України вимагає явного і чіткого засудження російських дій”, – сказала вона.

“Сплеск бойових дій в цій частині України, загибель людей, руйнування інфраструктури – криза загострюється. Цю ескалацію насильства потрібно зупинити. США разом з народом України, який майже три роки страждає від окупації і військової інтервенції Росії”, – сказала представниця нової американської адміністрації.

“США, як і раніше, засуджують та вимагають негайно припинити російську окупацію Криму. Крим є частиною України. Наші санкції у зв’язку з Кримом будуть діяти, поки Росія не поверне контроль щодо півострова Україні”, – заявила Гейлі.

“Потрібно, щоб Росія припинила озброювати сепаратистів і вивела свої війська, зокрема з Криму”, – сказав у свою чергу представник Великої Британії в ООН Метью Райкрофт.
Він зазначив, що слова Росії розходяться з діями, і потрібно, щоб Москва почала виконувати Мінські угоди.

“Слова Росії – це не те ж саме, що дії”, – додав Райкрофт.

Представник Франції Франсуа Делатр зазначив, що мета світової спільноти – це відновлення Україною контролю над територією в рамках міжнародно визнаних кордонів, у тому числі з Кримом.
За його словами, разом із Німеччиною в рамках “нормандського формату” Франція сприятиме політичного вирішення конфлікту.

На російській агресії наголосив також постпред Швеції.
До політичного вирішення конфлікту і припинення ескалації закликали представники Італії, Данії, Китаю, Єгипту, Сенегалу та інші.

Представник Казахстану висловив “глибоку стурбованість”. Більш проросійським був виступ посла Болівії.

Представник Росії Віталій Чуркін відкинув усі звинувачення і заявив, що за рахунок ескалації Україна нібито хоче відмовитися від виконання Мінських угод.

“Метр за метром відвойовуйте, будь ласка… Ось скільки повинно людей загинути, щоб вони метр за метром пройшли від Авдіївки до українського кордону? Скільки солдатів українських повинно загинути і мирних громадян? І це в умовах, коли існує політична альтернатива, узгоджена з участю президента Порошенко два роки тому”, – заявив Чуркін.

“Сподіваюся, наше сьогоднішнє відверте обговорення дозволить тим, хто дійсно хоче врегулювання кризу в Україні, більш об’єктивно поглянути на речі в Україні і підштовхнути Київ до тих кроків, без яких не буде встановлений мир”, – додав він.

Чуркін наголосив на останніх пунктах Мінських угод: контроль України над кордоном – після проведення конституційної реформи й особливого статусу Донбасу.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, виступаючи в Радбезі, закликав припинити зіткнення в Авдіївці і вивести важке озброєння.

“Режим припинення вогню – це базова вимога. Ми закликаємо негайно припинити зіткнення. Виведення важкої зброї – це ще одна обов’язкова умова. Також важливо продовжити роботу на ділянках розведення“, – заявив Апакан.

За його словами, важливо забезпечити СММ ОБСЄ безпечний доступ в постраждалі райони.

“Сторони повинні постаратися зробити пріоритетним захист цивільного населення і ремонт інфраструктури. Ми продовжимо стежити за гуманітарною ситуацією, яка викликає глибоку стурбованість”, – додав Апакан.

Поспред України в ООН Володимир Єльченко, крім іншого, назвав повідомлення  з боку сепаратистів про евакуацію цивільних осіб в Донецьку підготовкою бойовиків до подальших провокацій.

“Є інформація про евакуацію цивільного населення в Донецьку, які ми вважаємо підготовкою до подальших провокацій. Те, як це сталося в серпні 2008 року, коли Росія готувалася напасти на Грузію”, – заявив Єльченко.

Він ще раз закликав Росію припинити підтримувати проросійських бойовиків на Донбасі, перестати постачати їм зброю, а також дотримуватися Мінських угод.

Нагадаємо, в районі Авдіївки вже п’ятий день не припиняються обстріли. Ситуація залишається напруженою. 31 січня в Авдіївці оголошено надзвичайний стан у зв’язку із загостренням ситуації через активізацію бойовиків і загрози гуманітарної катастрофи.

Читайте також:
Внаслідок обстрілу Авдіївки загинули двоє рятувальників.
Директор АКХЗ переживає за Донецьк: “Бійня йде щосили”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна