Уряд хоче забрати добудову українського корвета в Новинського і виділяє гроші

У 2017 році на фінансування програми “Корвет” для Військово-морських сил України виділять понад 1 млрд. грн.
Про це повідомив заступник міністра оборони Ігор Павловський на міжнародній конференції “Управління в секторі безпеки: виробництво, продаж і закупівля озброєнь”, передає delo.ua.

Як повідомив заступник міністра, в даний час військове відомство веде переговори з суднобудівною промисловістю щодо переуступки укладеного в 2009 році з Чорноморським суднобудівним заводом (ЧСЗ, Миколаїв) контракту на будівництво корвета.

“Уже є чотири компанії, які хочуть будувати [корвет]”, – сказав він, виділивши в числі претендентів КП “Дослідно-проектний центр кораблебудування (Миколаїв).

Як відомо, в 2012 році було почато будівництво першого українського корвета “Володимир Великий” завдовжки 112 метрів. Підставою для цього став укладений 2009 року контракт Міноборони. Спорудження починалося на ЧСЗ, що входить в cудобудівний субхолдинг SMG “Смарт-холдингу” проросійського олігарха Вадима Новинського.
Передача головного корабля замовнику планувалася на 2016 рік. До 2021 року планувалося побудувати чотири корвети.

Обсяг фінансування затвердженої Кабміном у листопаді 2011 року держпрограми “Корвет” до 2021 року був передбачений на рівні 16,2 млрд. грн.
Через неритмічність фінансування програми, а також у зв’язку з новою політичною ситуацією в країні в останні роки її реалізація була фактично заморожена.

Варто зазначити, що військові судна типу “корвет” – це основні бойові одиниці прибережної зони, які переважно діють у смузі панування в повітрі своєї авіації. Основне їх призначення — протичовнова оборона корабельних з’єднань і конвоїв, а також військово-морських баз, портів тощо.

Читайте також:
На заводі Порошенка заклали два десантні катери типу “Кентавр” для ВМСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна