Лещенко: Чому Україна так і не подала заявку на План дій зі здобуття членства в НАТО?

 

Референдум щодо членства в НАТО, про який заявив Петро Порошенко – “класична схема мобілізації виборців та поляризації електорату перед виборами президента”.
Як передає “Новинарня“, про це заявив у “Фейсбуці” опозиційний народний депутат із фракції БПП Сергій Лещенко.

Водночас він зазначає, що в Альянсі не розуміють, чому Україна з приходом нової влади на подає заявку на ПДЧ для вступу до НАТО.

“У вересні минулого року мені та Мустафі Найєму вдалося поспілкуватися з генсеком НАТО [Єнсом] Столтенбергом під час конференції у Тбілісі. Зі здивуванням ми дізналися від нього, що Україна не подала заявку про приєднання до Плану дій зі здобуття членства в НАТО. На наші запитання “чому?” Столтенберг відповів – “це запитання до України”, – написав Лещенко.

Як відомо, на даний момент в Програмі дій зі здобуття членства в НАТО беруть участь Македонія (з моменту початку програми у 1999 році), Боснія і Герцоговина та Чорногорія. Грузія висловлює своє бажання приєднатися до програми.

У 2008 році, за часів президента Віктора Ющенка, українське керівництво надіслало до Брюсселя лист щодо включення України до ПДЧ.
Угоду щодо ПДЧ не було підписано на саміті в Бухаресті, що фактично означало відмову, але “двері до Альянсу” для України залишили відчиненими.

У 2010 році президент Віктор Янукович ліквідував міжвідомчу комісію з питань підготовки країни до вступу в НАТО і національний центр з питань євроатлантичної інтеграції, оголосивши через ВР позаблоковий статус.

У грудні 2014 року Верховна Рада ухвалила відмову від позаблокового статусу. Стратегічним пріоритетом у зовнішній політиці було оголошено зближення з Альянсом, однак до ПДЧ Київ не повертався.

Читайте також:
Якщо Порошенко проведе референдум щодо НАТО, він виграє, – Бекешкіна

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна