Авдіївка сьогодні: обстрілів менше, в будинках теплішає

 

О 9-й годині ранку в четвер, 2 лютого, на одній із ділянок в районі Авдіївки встановлено режим тиші для виконання ремонтних робіт з відновлення електропостачання.
Про це “Українській правді” повідомив заступник командира 72-ї бригади ЗСУ Олександр Самарський.

“Зараз на одній з ділянок оборони Авдіївки за домовленістю з ОБСЄ встановлено тишу. Підкреслюю, мова йде про одну ділянку”, – сказав він.

За словами замкомбрига, загалом ситуація “більш-менш частково стабілізована, однак з боку ворога продовжують працювати міномети, [натомість] артилерія”.

На питання, як минула ніч у районі Авдіївки, Самарський сказав: “Ніч пройшла краще, ніж вчора, але гірше, ніж до загострення. Бойовики не використовували “Гради”, але була артилерія 122-го і 152-го калібру”.
Противник одного разу знову намагався штурмувати позицію, яку втратив у неділю, однак безуспішно, сказав представник 72 омбр.

Водночас в ГУ Нацполіції Донеччини повідомили, що о 3:40 бойовики завдали артудару по Авдіївці, внаслідок чого зруйновано 8 будинків

Наразі інформації про загиблих та постраждалих немає. На місцях обстрілів працюють поліцейські, слідчо-оперативні групи документують наслідки теракту, людям надають допомогу.

Наслідки обстрілу Авдіївки. Фото ДСНС

Вул. Франка, 15 – від вибуху снаряду загорівся гараж. Рятувальники гасили пожежу. Вул. Франка, 17 – снаряд влучив у дах. Вул.Паркова, 8 (колишня Фурманова), вул. Колосова, 223, Чернишевського, 17, Нечаєва, 16 (автомагазин) – зруйновано другий поверх, Абрикосова, 13, Чепіжного, 18 та 20.

За даними фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 258 “терористичний акт” Кримінального кодексу України, повідомили в Нацполіції.

У квартирах в Авдіївці підтримують температуру повітря близько 16 градусів тепла, воду подають за графіком із резерву, електропостачання досі немає.
Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій за даними станом на 8-му годину ранку 2 лютого.

“Теплопостачання в місті здійснюється централізовано за рахунок заводської теплоенергоцентралі [Авжіївського коксохіму] на природному газі, температура теплоносія в тепломережі – 50 градусів тепла, в квартирах температура повітря – 15-17 градусів тепла”, – інформує ДСНС.

За даними ОДА, це тепліше, ніж напередодні.

“Централізоване водопостачання здійснюється по графіку з резерву (для забезпечення подачі води на насосній станції м. Авдіївка залучено електростанцію ДСНС потужністю 200 кВт). Протягом 1 лютого підрозділами ДСНС організовано підвіз  питної води та комунальними службами технічної води”, – сказано в повідомленні.

Водночас місто четвертий день залишається без електрики.

“Централізоване електропостачання відсутнє. Об’єкти соціально-побутової сфери, що не мають власних систем резервного електроживлення, забезпечуються електроенергією від 11 генераторів ДСНС”, – зазначили у відомстві.

Функціонує пункт життєзабезпечення (7 наметів ДСНС, 1 – від благодійної організації (“Карітас”), три стаціонарні пункти обігріву, до яких звернулося понад 4500 осіб.

Забезпечено харчування трьома польовими кухнями.

Зазначається, що з Авдіївки евакуйовано 149 осіб, із яких 77 – діти.

Цілодобово працює “гаряча лінія” за номером 101, працює Штаб із ліквідації надзвичайної ситуацій: 095-215-10-03 та 062-36-315-44.

“Ситуація у місті контрольована, обласний штаб на чолі з керівником обласної ВЦА Павлом Жебрівським працює цілодобово”, – наголосив перший заступник голови донецької ОДА Євген Вілінський.

Сам Жебрівський пише, що “ніч в Авдіївці пройшла відносно спокійно, хоча було чути, як на околицях по позиціях наших військових лупили “Гради” і важка артилерія”.

“О 9:00 у школі №7 Авдіївки розпочалось навчання. Сюди прийшли вчителі та учні з інших шкіл”, – повідомив керівник Донецької області.

Каналізаційно-насосна станція працює, констатував він, додавши, що військові підрозділи CIMIC разом із комунальниками міста допомагають відновлювати пошкоджені 1 лютого російськими “Градами” будинки.

“Зранку виїжджав із комунальниками і військовими до старої Авдіївки (частина міста ближче до лінії розмежування – “Н”). В результаті вчорашнього обстрілу там пошкоджено (пошкодження різного характеру) 52 будинки”, – розповів голова Донецької ОВЦА.

У Авдіївці, за даними влади, проживає близько 22 тисяч осіб. У четвер синоптики повідомляють, що в місті -7 градусів за Цельсієм.

Із 29 січня в районі Авдіївки загострилася безпекова ситуація: бойовики пішли на штурм, застосовують установки “Град” і танки. Підрозділи 72 омбр відкинули противника і зайняли його передову позицію.
У понеділок, 30 січня о 19:20 було перебито останню нитку живлення, якою подавалась електроенергія до Авдіївки. Робота Донецької фільтрувальної станції зупинилася.
Наразі в Авдіївці немає світла та води, Авдіївський коксохімічний завод забезпечує мінімальне теплопостачання, використовуючи резервні обсяги газу.

У середу сторони домовилися про тимчасове припинення вогню до 17:00. Ремонтні бригади намагалися відновити пошкоджену інфраструктуру міста. Однак бойовики порушили режим тиші та обстріляли бригаду ремонтників в Авдіївці.

Тристороння контактна група закликає припинити вогонь в районі Авдіївки максимум до 5 лютого.

Бойовики ОРДО не впустили патруль СММ ОБСЄ до Ясинуватої, повідомили в Місії вранці 2 лютого.

В результаті обстрілів Авдіївки загинула 61-річна жінка, повідомила 1 лютого Нацполіція. Загалом за чотири доби в Авдіївці поранено сім мирних мешканців.

Читайте також:
Доба в АТО: загинуло двоє українських бійців,
бойовики гатять із “Градів” уже не тільки по Авдіївці

Гройсман в Авдіївці: Усі чітко розуміють, що кожен має робити. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна