МінТОТ залучив до протидії залізничній блокаді Донбасу інших ветеранів АТО

 

Блокада залізничного сполучення з тимчасово окупованими територіями Донбасу створює загрозу для енергетичної безпеки України й посилює відчуження територій. Як передає “Новинарня“, про це заявив Юрій Гримчак, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 31 січня.

Таким чином він прокоментував блокаду залізничної колії ветеранами АТО й деякими нардепами, яка триває в Луганській області з 25 січня.

До пояснень згубності блокади МінТОТ залучив громадську організацію “Восток SOS” та інших ветеранів війни на Донбасі.

“Усі хто закликає блокувати наші заводи, наші підприємства і наших людей, вони, на мій погляд, роблять те, що називається «державна зрада». Тому що те, що пропонується, робиться не в інтересах України, а в інтересах сусідньої держави”, – сказав Гримчак, який свого часу був народним депутатом та є близьким соратиком Юрія Луценка.

Юрій Гримчак нагадав, що в Україні сім ТЕЦ, які працюють тільки на антрацитному вугіллі. Зараз Україна споживає близько 9 мільйонів тонн антрацитного вугілля. Видобувають його тільки на непідконтрольній території.

“Усі, хто виступають за блокаду, виступають як агенти російського «Газпрому», який вже заявив, що готовий постачати Україні газ на пільгових умовах у зв’язку з тим, що вугілля і газу не вистачить для проходження пікових навантажень у зв’язку з морозом”, – заявив радник міністра.

За його словами, вже проводять модернізацію двох котлів на Зуївській ТЕЦ, але запрацюють вони лише навесні.

Юрій Гримчак нагадав, що, згідно із заявою голови СБУ Василя Грицака, блокада вже завдала Україні збитків у розмірі близько 35 мільйонів гривень.

“Це наше вугілля, наша земля і наші люди. Усі розмови про те, що відбуваються торгівельні відносини із окупантами і терористами – неправда, тому що всі підприємства, в яких береться вугілля та інші товари, зареєстровані на території України, сплачують податки на території України, заробітна плата людям нараховуються у нас тут, і вони її отримують на банківські картки українських банків. Будь-які фінансові відносини з тією окупаційною адміністрацією Україна не підтримує”, – наголосив Юрій Гримчак.

Присутній на брифінгу підполковник Володимир Шилов, екс-командир роти “Донецьк” батальйону МВС “Дніпро-1”, зауважив, що залишається питання, скільки “податку” при цьому сплачують ці підприємства самопроголошеній владі сепаратистів і як сплачує Україна за отримане вугілля.

Водночас Гримчак та Шилов наголосили, що повна блокада тимчасово окупованих територій зумовить колапс у низці міст регіону на вільній території, у тому числі в мільйонному Маріуполі, який отримує воду, 80% електроенергії і частково газ із тимчасово окупованих територій.

Гримчак підкреслив, що руйнування залізничних колій на території України має всі ознаки диверсії – кримінального правопорушення.

“Те, що Парасюк і Ко підірвали залізничні колії, має бути розслідуване правоохоронними органами і винні мають бути притягнуті до відповідальності, інакше це може мати дуже серйозні наслідки у майбутньому”, – заявив він.

“Чотири народних депутати, представники законодавчої влади, граються у партизан. Чому не було з їхнього боку ініціативи у Верховній Раді, щоб зробити це законно?” – зауважив Володимир Шилов.

Володимир Бабенко, екс-командир протитанкового взводу батальйону спецпризначення “Донбас”, капітан, нині – депутат Білоцерківської міської ради, озвучив звернення із закликом до народних депутатів “відкликати Семенченка Семена Ігоревича із посади першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони і обмежити йому доступ до державної таємниці”.
“Ми впевнені, що він веде подвійну гру”, – заявив він, маючи на увазі участь Семенченка в залізничній блокаді.

Читайте також:
Учасники залізничної блокади ОРЛО підірвали колії. СБУ видала пояснення

Олена Луньова, координатор юридичних програм благодійного фонду “Восток SOS”, нагадала, що за лінією розмежування залишається 3 мільйони громадян України.
“Такі дії призводять до додаткового сепарування цих територій. […] Зараз ці люди, які самостійно працюють, отримують українські зарплати і сплачують податки в українську скарбницб, можуть залишитися без роботи і, можливо, почнуть співпрацювати із окупаційною владою, – підкреслила вона. – Ми наполягаємо, що потрібно відновити не лише вантажне, а й пасажирське [залізничне] сполучення, якщо ми заявляємо, що Україна єдина”.

Читайте також:
Альтернативи вугіллю з окупованої частини Донбасу немає, – Гройсман

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.