В’ятрович пояснив, які нові свята мають з’явитись, а які вихідні планують скасувати

 

В Україні слід зменшити кількість державних святкових вихідних з 11 до 9, деякі скасувавши і впровадивши два нові свята.
Як передає “Новинарня“, про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, деталізуючи попередню власну заяву щодо потреби відмовитися від 8 березня, 1-2 і 9 травня.

“…У нас календар свят після десятиліть комунізму так і не впорядкували, тож залишилися явні сліди того часу. Щоправда зміст здебільшого давно вихолощений… Тож слід навести лад у цій сфері”, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”, розповідаючи про проект закону, підготовлений УІНП.

Інститут пропонує скасувати вихідний день 8 березня (але не саме відзначення Міжнародного жіночого дня), а також скасувати вихідні 1-2 травня.

“Вихідним стає 8 травня (День пам’яті та примирення, що вшановується синхронно із Європою). [Тоді як] 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – залишиться державним святом, але не вихідним днем”, – зазначив голова УІНП.

“Пропонуємо додати такі вихідні дні: 9 березня (Шевченків день), День сім’ї (друга п’ятниця вересня)”, – додав він.

За проектом В’ятровича, кількість вихідних зміниться з 11 існуючих тепер – до 9.

“Крім того, скасовується практика перенесення вихідного на понеділок, якщо свято випадає на суботу-неділю (крім Нового року, Різдва і Великодня)”, – пропонує голова Інституту нацпам’яті.

Якщо ж не скасувати, то 11 державних святкових вихідних в Україні перетворюються на 15-20, зауважує Володимир В’ятрович.

“Наведу приклад Великої Британії, в якій 8 державних вихідних”, – каже голова УІНП.

У коментарях він висловлює переконання: ситуація в країні є такою, що потребує мобілізації зусиль суспільства.
“На жаль, коли в нас випадають півмісяця в січні чи травні, то це не сприяє нормальному розвитку держави”, – цитує В’ятровича “Радіо Свобода”.

Читайте також:

УІНП підготував законопроект про скасування свят 8 березня, 1 і 9 травня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна