Прокуратура просить командирам “Торнадо” 15 років тюрми. Суд на фініші

 

В Оболонському районному суді Києва у вівторок, 31 січня, завершилося судове слідство у справі про бандитизм у зоні АТО бійців роти “Торнадо”.
Екс-командирові роти Руслану Онищенку, його заступнику Миколі Цукурову та Данилу Ляшуку прокуратура просить 15 років позбавлення волі, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Цензор.нет”.

“Онищенку, Цукурову, Ляшуку просимо призначити максимальне покарання, передбачене санкціями відповідних статей КК України. На підставі ч. 2 ст. 70 КК України визначити остаточне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з позбавленням Онищенка і Цукурова спеціального звання “лейтенант поліції”. А також права займати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки”, – прокоментував військовий прокурор Руслан Кравченко.

Іншим учасникам угруповання – Іллі Холоду, Анатолієві Пломадялі та Максиму Глібову – прокуратур просить визначити вирок у вигляді 12 років позбавлення волі.
Микиті Кущу – 11, Борисові Гульчуку – 10 років. Роману Івашову, Андрієві Демчуку та Микиті Свиридівському – по 8 років кожному.

Юрієві Шевченку, який раніше частково визнав провину, прокуратура пропонує присудити 5 років позбавлення волі, але – зогляду на наявність пом’якшувальних обставин – “звільнити Шевченка Ю. М. від відбування покарання з випробувальним терміном 3 роки”.

Читайте також:
Один з обвинувачених “торнадівців” визнав свою провину

Уже 31 січня перейшли до дебатів.

Прокурори виступили зі своєю промовою.

“На наступному засіданні, вже завтра, слухання почнеться з виступу самих обвинувачених та їхніх захисників. Потім суду залишиться лише вислухати останнє слово екс-бійців”, – зазначає кореспондент “Цензора”.

Як відомо, рота спеціального призначення “Торнадо” була сформована в 2014 році для участі АТО і входила до структуру МВС. Багато бійців “Торнадо” походять із Донбасу, деякі раніше мали проблеми із законом.
У 2015 році були затримані 12 бійців “Торнадо”, в тому числі командир Онищенко, за обвинуваченням у незаконному позбавленні волі та викраденні місцевих жителів, тортурах, вбивстві та низці інших тяжких злочинів.
18 липня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти “Торнадо”.

Улітку 2016 року судові засідання в цій справі відбувалися на тлі зіткнень із поліцією й масових вуличних протестів прихильників “Торнадо”.
Самі “торнадівці” в залі суду вдавалися до демонстративних акцій приниження суддів і прокурорів, зокрема обливали учасників процесу сечею.
За твердженням підсудних, обвинувачення проти них базується на свідченнях прихильників сепаратистів.

Уже в січні 2017 року один із “торнадівців” у Лук’янівському СІЗО на знак протесту відрізав собі шматок вуха.

Читайте також:
Суд допитує постраждалих у справі “Торнадо”,
одна з жінок розповіла про зґвалтування

Тука: Декілька слів про “Торнадо”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна