МЗС України надіслало росіянам ноту у зв’язку з намірами передати Херсонес РПЦ

МЗС України надіслало ноту протесту МЗС Росії у зв’язку з анонсованими  намірами Кримської і Сімферопольської єпархії Російської православної церкви перебрати у церковну власність частину споруд українського об’єкта “Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора”, внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Міністерства закордонних справ України.

МЗС України зокрема наголошує, що, перебуваючи у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, український об’єкт “Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора” потребує особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація.

У ноті також привертається увага до положень Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року, відповідно до яких держава, що здійснює окупацію, зобов’язана забезпечити належну охорону культурних цінностей та повагу до них.

МЗС України підкреслює, що будь-яке втручання у цілісність об’єктів  культурної спадщини, що знаходяться на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, розцінюватимуться Україною як порушення Росією своїх обов’язків як держави-окупанта з покладенням на неї за такі дії міжнародно-правової відповідальності.

“З посиланням на резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року та 71/205 від 19 грудня 2016 року, якими, зокрема, підтверджується суверенітет і територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також рішення 194-ї, 195-ї, 196-ї, 197-ї, 199-ї та 200-ї сесій Виконавчої Ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», ухвалених протягом 2014-2016 років, у ноті у черговий раз висловлюється вимога до РФ як держави, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, забезпечити виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом”, – констатує МЗС України.

Як відомо, 23 січня Кримська єпархія РПЦ (колишня єпархія УПЦ МП) заявила, що буде домагатися передачі у власність 24 об’єктів заповідника “Херсонес Таврійський”.
У жовтні 2015 року російський уряд відніс “Херсонес Таврійський” в окупованому РФ КРиму до об’єктів культурної спадщини Російської Федерації. У відповідь український МЗС назвав це рішення “рейдерством”.

ЮНЕСКО заявив, що не визнає приналежність “Херсонесу Таврійського” до Росії.

Читайте також:
Нідерланди повернуть скіфське золото не в Крим, а в Київ, – рішення суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна