У Німеччині за хабарі від Фірташа засудили керівника поліції й посередницю

 

Колишнього комісара земельної поліції і детектива, послугами яких користувався український олігарх Дмитро Фірташ, в Німеччині визнали винними в корупції в особливо великих розмірах. Про це повідомляє “Німецька хвиля”.

Головного комісара кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія Гайнца-Петера Гандорфа засудили до трьох років ув’язнення за отримання хабарів в особливо великих розмірах, розкриття службових таємниць та ухиляння від сплати податків.

Колишня агентка спецслужби НДР “штазі” Христина Вілкенінг, яка називає себе приватним детективом, засуджена на два роки і десять місяців ув’язнення. Крім давання хабарів, її визнали винною в підбуренні до видачі службових таємниць.

Терміни  ув’язнення засуджених за час протікання процесу були істотно скорочені через те, що обидвоє визнали свою провину.
Спочатку їм загрожувало до десяти років ув’язнення.

DW нагадує, що Фірташ звернувся до послуг Вілкелінг, та, в свою чергу, дала доручення тодішньому комісару Гандорфу зв’язатися з американськими правоохоронними органами та спецслужбами й отримати внутрішню інформацію у справі українського олігарха, затриманого в Австрії у 2014 році. Незважаючи на те, що операція провалилася, жінка, за даними звинувачення, заплатила спільникові за роботу 26 тисяч євро.

Всього в зв’язку з випадком Фірташа, як заявляли представники прокуратури в суді, Вілкенінг отримала близько 420 тисяч євро. Сама вона визнала в суді, що особисто отримала близько 110 тисяч євро за роботу, пов’язану зі справою олігарха.

Колишній комісар, за даними слідства, за час спільництва отримав від екс-агентки близько 270 тисяч євро.

Водночас, пише видання, хоч до “шпигунської” справи і було додано доручення за особистим підписом Дмитра Фірташа, видане тодішньому комісару і його помічнику, що DW підтвердили й адвокати олігарха, потенційна кримінальна складова дій олігарха не була темою судового засідання, заявили в суді.
Представники мільярдера ще в минулому році відкинули будь-які звинувачення, пославшись на те, що Фірташ нібито не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції, а представлені вони були бізнесменові як адвокати.

Читайте про цю справу детальніше:
ЗМІ розкрили схему підкупу Фірташем німецької поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна