Прокуратура оголосила Януковичу уточнену підозру про держзраду. Захист не бере

 

Генеральна прокуратура в п’ятницю, 27 січня, оголосила про вручення захисту екс-президента-втікача Віктора Януковича уточненої підозри в державній зраді.
Про це заявив прокурор відділу Головної військової прокуратури Руслан Кравченко в ефірі телеканалу “112 Україна“.

“Сьогодні захисникам Януковича буде вручено нова підозра, а також буде відправлено на всі відомі адреси проживання та перебування підозра на Януковича. Зміна підозри в тому, що ми додали новий епізод за зверненням”, – анонсував він.

“Є підозра на Януковича про введення російських військ на територію України. Під час досудового розслідування нами було встановлено, що Янукович звернувся з листом про введення російських військ на територію України до президента Російської Федерації, а також до Ради Федерації. Був документ, звернений до президента РФ, а також був другий документ, який був звернений до Ради Федерації. Йдеться про уточнену підозру”, – додав Кравченко.

Прокурор підкреслив, що 30 січня Генпрокуратура завершує спеціальне досудове розслідування і відкриває матеріали стороні захисту.

Згодом стало відомо, що адвокат Януковича відмовився прийняти уточнену підозру у вчиненні державної зради. Про це в ході брифінгу заявив прокурор ГПУ Максим Крим.

“Прибувши до приміщення Генеральної прокуратури, [адвокат] письмово підтвердив факт небажання отримувати зазначене повідомлення. Разом з тим одночасно дане повідомлення було направлене поштою за адресою здійснення ними адвокатської діяльності. Тому ГПУ прийнято заходи із вручення даного повідомлення”, – сказав прокурор Крим.

“Факт відмови з будь-яких причин жодним чином не впливає на подальше здійснення досудового розслідування… Згідно з ухвалою слідчого судді про надання дозволу на спеціальне досудове розслідування, всі процесуальні документи з моменту винесення відповідної постанови вручаються безпосередньо захисникам”, – зазначили в прокуратурі.

У свою чергу, як і у випадку з першою підозрою, захист Януковича знову вказує на те, що змінений текст підозри “не вручено”, та вимагає вручення “з дотриманням визначеного Кримінальним процесуальним кодексом України порядку – в порядку міжнародної правової допомоги”.

“Уточнену підозра вручено не було, про це складено відповідний акт. Слідчому заявлено вимогу провести вручення матеріалів відповідно до глави 43 КПК України “в порядку міжнародної правової допомоги”, – повідомив один з адвокатів Януковича Ігор Федоренко.

Як повідомляла “Новинарня“, генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру Януковичу у державній зраді й поплічництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.
17 січня Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська до України.
20 січня Печерський райсуд дозволив проводити заочне розслідування стосовно Януковича у справі про держзраду Головній військовій прокуратурі.

Читайте також:
ГПУ наполягає, що Янукович є підозрюваним,
незважаючи на позицію його адвокатів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна