Дніпровська м’ясна фабрика рекламує свої сосиски ностальгією за роками терору й Голодомору

 

Дніпровська фабрика “Алан” у рекламі сосисок, які випускає під торговою маркою “Спец Цех”, ностальгує за кривавими для України 1930-ми роками.

У рекламних матеріалах м’ясних продуктів ТМ “Спец Цех”, зокрема, зазначається, що їх виготовляють за стандартами, які діяли у 30-х роках XX століття на провідних м’ясокомбінатах країни, де “випускали продукцію особливої якості виключно для партійної еліти — членів уряду, вищих партійних чинів”, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Фото з ФБ

Фото відповідної рекламної листівки оприлюднила користувачка “Фейсбуку” Надія Ридзак.

“ТОВ «АЛАН» «Спец цех» з м. Дніпро, ви це серйозно?! Тобто у вас іншої асоціації з 30-ми роками в Україні, зокрема центральній і східній, немає? Ви пропонуєте в 2017-му купувати продукцію, яка є прототипом того, що їли партійники й нквесники, котрі підписували накази чи й власноручно відбирали хліб, молоко та м’ясо в селян Катеринославської губернії (згодом Дніпропетровської області) в 1932-1933?! До вас не будуть приходити у снах ті сотні тисяч, котрі загинули від голоду лише на Дніпропетровщині?” – обурюється Надія.

У коментарях до її допису з’явилася відповідь від офіційної сторінки ТОВ “Алан” у “Фейсбуці”. В якій представники компанії, зокрема, зазначають, що “30-ті роки — це не лише сумні події 32-33-го”.

“Стандарти харчової промисловості в СРСР, особливо в 35-36 роках, були дуже високими та регулювались на державному рівні. Більш м’ясомістких продуктів, ніж було вироблено в ці роки в СРСР, не було ніколи. Саме в 35-36 роках було розроблено велику кількість класичних рецептів ковбас (зокрема, улюблену багатьма «Лікарську» ковбасу), які й сьогодні можна назвати еталонними, завдяки виключно натуральному складу та користі, яку вони несли для населення. Саме це надихало нас, коли мі створювали ТМ «Спец Цех»”, – зазначається у відповіді.

На що Надія Ридзак зауважила, що “30-ті – це й справді не тільки Голодомор”, а й перша фаза колективізації та “розкуркулення” в Україні, арешти колишніх діячів УНР, самогубства, арешти, масові репресії й розстріли діячів української культури, підрив церков тощо.

І порадила маркетологам “Алана” скористатися цим розмаїттям для ідей своїх майбутніх маркетингових комунікацій?

“Адже ваші «герої», чи то пак привілейовані споживачі ковбас та сосисок у 30-х, доклались до кожної із вказаних вище подій, як і до десятків тисяч неназваних мною «подвигів»”, – наголошує Ридзак.

Як відомо, у 1930-х роках в Україні відбувся Голодомор-геноцид, організований керівництвом СССР з метою упокорення українців. У людей силою вилучали всю їжу, а за спробу приховати чи вкрасти продукти розстрілювали на місці.

Водночас, як свідчать архівні документи, партійна верхівка під час Голодомору проблем із продуктами харчування не зазнавала.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.