Грузинського учасника АТО, якого переслідує Росія, випустили з-під варти, – Луценко

Громадянина Грузії Георгія Церцвадзе, який воював добровольцем в АТО і видачі якого домагається Росія, випустили з Лук’янівського СІЗО.

Про це повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Як і обіцяв – Гія Церцвадзе на свободі. Україна своїх не здає. В тому числі – якщо це свої грузини”, – написав він у “Фейсбуці”.

Цю інформацію підтвердила й адвокат Церцвадзе Ксенія Проконова.

Гію Церцвадзе випускають із СІЗО. Рішення прокуратури. Це зняття тимчасового арешту. Про заборону на видачу будемо говорити після закінчення екстрадиційної перевірки”, – розповіла вона.

Прес-секретар Луценка Лариса Сарган у відповідь на запитання користувачів соцмережі, навіщо взагалі було затримувати “свого”, пояснила:

“1. Щодо затримання. Коли на кордоні спрацьовує база Інтерполу, чинним законодавством передбачена відповідна процедура, виконання якої є прямим обовязком правоохоронних органів.
2. Оскільки суд призначили аж на 3 лютого, прокурор підписав постанову про звільнення з-під варти (є така норма в КПК). з дотриманням закону, щоб потім не було питань.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 січня Солом’янський райсуд Києва заарештував 48-річного громадянина Грузії Гію Церцвадзе на 40 днів за підозрою у скоєнні вбивства на території Росії.

Церцвадзе затримали 15 січня в аеропорту “Київ” (Жуляни), оскільки він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з боку РФ. Згідно з циркуляром цієї організації, Церцвадзе розшукують за звинуваченням у вбивстві, яке він нібито скоїв 2003 року в Сочі.

Водночас сам затриманий вважає, що Слідчий комітет РФ переслідує його у за його участь у бойових діях у Цхінвальському регіоні (Абхазії). Тоді Церцвадзе фігурував у новинах як боєць грузинського спецназу.

Генпрокурор Юрій Луценко раніше заявляв, що в України “є підстави” не видавати Церцвадзе Російській Федерації.

Читайте також:

Саакашвілі прийшов підтримати затриманого в Києві на вимогу Росії грузинського добровольця, засідання суду перенесли

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна