Стало відомо, які питання Україна винесе на обговорення в місяць свого головування в РБ ООН

 

У період головування України в Радбезі ООН в лютому 2017 року українська делегація винесе на обговорення два тематичні питання: захист об’єктів критичної інфраструктури та врегулювання конфліктів у Європі. Про це в інтерв’ю LB.ua повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, зазначивши, що участь в обговоренні візьмуть представники ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій.

За його словами, перша тема – захист об’єктів критичної інфраструктури, буде розглядатися 13 лютого.
“Тому що світ настільки технологічний, що ми навіть самі не уявляємо, що означає відключити електроенергію, наприклад, у такому місті, як Нью-Йорк: це значно складніше і небезпечніше, ніж просто не буде світла у квартирах. А тим паче, з нинішніми терористичними загрозами. Фактично це один із сегментів гібридних воєн, про які зараз багато говорять”, – сказав Єльченко.
“Звичайно, ця тема дуже актуальна в першу чергу для України, але є не менш актуальною і для багатьох інших країн”, – зазначив він.

На ці дебати запрошені представники міжнародних організацій, зокрема ті, що займається питаннями загроз у відповідних секторах економіки, як ОЗХЗ (Організація із заборони хімічної зброї), Міжнародна морська організація, Інтерпол тощо. Крім того, запрошені незалежні фахівці – наприклад, одним із них буде колишній заступник гендиректора МАГАТЕ Оллі Хейнонен.

За результатами заплановане ухвалення спеціальної резолюції.

Друга тема, яку порушує Україна на РБ ООН – врегулювання конфліктів у Європі, вона запропонована для розгляду на 21 лютого.

“Як не дивно, але це питання в цілому не розглядалося в рамках Ради Безпеки років 20. Востаннє, коли це було приблизно в такому самому форматі, це відбувалося під час воєн на Балканах, у розпал постюгославських конфліктів. А це середина 90-х”, – сказав посол.

За його словами, Україну найбільше в цих дебатах цікавить, як працюють або не працюють механізми врегулювання конфліктів у Європі.

“Для нас це важливо в контексті ситуації на Донбасі. Саме в контексті того, що це європейський конфлікт, який загрожує не тільки Європі, а й усьому світу. І що він дуже далекий від урегулювання”, – зазначив Єльченко.

“Для інших країн, з боку майже всіх членів ЄС, також величезний інтерес до цієї теми, тому що питання європейської безпеки – це не тільки НАТО. З іншого боку, буде можливість знову порушити питання так званих “заморожених конфліктів”, – додав дипломат.

Посол повідомив, що на цю дискусію запрошені високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, голова ОБСЄ, міністра закордонних справ Австрії Себастьян Курц, генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр та ін.

Читайте також:

Україна головуватиме в Радбезі ООН з лютого

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна