ПАРЄ переобрала головою Аграмунта. Він хоче повернути в Асамблею росіян

 

Парламентська асамблея Ради Європи офіційно обрала Педро Аграмунта президентом на другий річний термін.
Про це стало відомо в понеділок, 23 січня, інформує “Новинарня” з посиланням на “Європейську правду”.

Переобрання Аграмунта провели, уникнувши голосування. Адже, згідно з регламентом ПАРЄ, перезатвердження президента проводиться автоматично, якщо на виборах є лише одна кандидатура. При існуючому консенсусі груп жоден інший член асамблеї не висунув свою кандидатуру.

Іспанець Педро Аграмунт був обраний президентом асамблеї в січні 2016 року.
У жовтні постало питання про те, щоб завадити його обранню на другий рік через претензії до його діяльності (зокрема з боку української делегації), однак ця пропозиція не знайшла достатньої підтримки.

“Я зроблю все, щоб гідним чином керувати ПАРЄ, попри всі складнощі, з якими стикається асамблея”, – заявив Аграмунт 23 січня.

Також він сказав, що планує докласти зусиль для відновлення участі російської делегації в роботі Асамблеї та піде на контакти з РФ з цього приводу.

“Я провів численні консультації з керівниками палат парламенту Росії і з депутатами. Я завжди наполягав, що представники всіх країн мають брати участь у роботі Асамблеї, оскільки ми – Асамблея 47, а не 46 держав. Відсутність Росії в цьому залі не є на користь нікому”,  – цитує Аграмунта кореспондент “Європравди” в Страсбурзі.

“Я буду продовжувати це робити, оскільки побачив, що представники РФ налаштовані на діалог і хочуть знайти вихід з глухого кута”, – додав він.

Президент ПАРЄ наголосив, що ініціює проведення слухань щодо парламентської дипломатії, присвячених цьому питанню.

Тим часом російська делегація, як і раніше, не бере участі в зимовій сесії ПАРЄ, що стартувала в Страсбурзі 23 січня.

Росіяни відмовилися від участі в роботі ПАРЄ та не надіслали перелік своїх представників у складі Асамблеї.

Це дає РФ змогу формально уникнути продовження санкцій – зокрема, за відсутності представників російської делегації Парламентська асамблея РЄ не має змогу позбавити їх права голосу.

Як відомо, ПАРЄ усунула делегацію Держдуми РФ від роботи в Асамблеї після окупації Кремлем українського Криму.
На початку 2016 року Росія, аби ПАРЄ не продовжила цю санкцію, сама відмовилася в роботі Асамблеї. Така ситуація зберігається й надалі.

Як передає “Європравда”, перед початком першої сесії 2017 року бюро ПАРЄ підтвердило, що на сесії буде обговорюватися моніторинговий звіт про функціонування демократичних інституцій в Україні.
Очікується, що це питання розглянуть в середу, 25 січня. До цього часу депутати мають зареєструвати поправки до проекту документа.
Попередній проект документу – досить компліментарний для Києва, він підкреслює досягнення України після Революції гідності, зазначає “ЄП”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна