Делегації режиму Асада й сирійської опозиції, Туреччини, РФ та Ірану прибули до Астани на мирні переговори

 

Російська, турецька та іранська делегації зустрілися 22 січня в столиці Казахстану Астані, щоб скласти проект документа для підписання на мирних переговорах щодо Сирії.

Офіційна зустріч, покликана зміцнити хитку угоду про припинення вогню між урядом президента Сирії Башара Асада та опозиційними групами, запланована на понеділок, 23 січня, передає “Радіо Свобода”.

Сполучені Штати на зустрічі в Астані будуть представлені послом у Казахстані Джорджем Кроллом.
Спеціальний посланець ООН щодо Сирії Стаффан де Містура також буде присутній.

Сирійська опозиція надіслала делегацію, що складається з близько 50 учасників, які представляють 12 угруповань.

Представники угруповання “Ахрар аш-Шам” не прибули на переговори в Астані. Про це ТАСС повідомило джерело, близьке до делегації опозиції

“Представників “Ахрар аш-Шама” серед тих, хто приїхав в Астану, не було, натомість є представники “Джейш аль-Іслама”, – сказав співрозмовник агентства, додавши, що участь у переговорах візьме керівник угруповання Мухаммед Аллюш.

“Він буде представляти сирійську опозицію”, – повідомив співрозмовник.

П’ять угруповань зі списку учасників входять до переліку загонів, які приєдналися до домовленостей про перемир’я від 29 грудня. Серед них: “Джейш аль-Іслам”, “Джейш Ідліб”, “Джейш аль-Муджахидін”, “Фейлак аш-Шам” та “Аль-Джебхат аш-Шамія”.

Російське інформагентство “Інтерфакс” із посиланням на неназване джерело в делегації опозиції вказує, що опозиціонери незадоволені складом урядової сторони Сирії. Згідно з попередніми домовленостями, в урядовій делегації мали переважати військові, а не представники цивільної влади Башара Асада.

МЗС Казахстану зазначило, що переговори мають закінчитися опівдні 24 січня, після чого планується підсумкова прес-конференція.

Читайте також:

У Сирії урядові сили вбили найбільше мирних мешканців після початку “перемир’я”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна