У Києві презентували фільм “Воїни духу” про останні дні оборони Донецького аеропорту

 

У кінотеатрі “Ліра” в Києві відбулася прем’єра документального фільму “Воїни духу”.
Стрічка розповідає про останні п’ять днів оборони Донецького аеропорту й презентується з нагоди других роковин підриву нового терміналу ДАП, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “5-й канал”.

Відеоматеріал для фільму авторки – Тетяна Кулаковська й Анна Мартиненко – просили у бійців.

На київську прем’єру 20 січня прийшли “кіборги”, які ділилися своїми спогадами з авторами стрічки, а також рідні та друзі загиблих воїнів.

Окрім столиці, прокат фільму наразі організовано ще в десяти містах країни.

Захисник аеропорту Юрій Шкабура з позивним “Сталкер”, який є одним із героїв картини, поділився з глядачами своїми спогадами.
“Я ще досі не повернувся [з війни]. Я ще досі не сплю по ночах”, – визнав демобілізований військовослужбовець 90-го батальйону 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ.

Воювати на Донбас Юрій пішов добровольцем. Деталі пережитого в аеропорту намагався приховувати від рідних. Під час перегляду заново пригадав, як, попри поранення, відстрілювався від бойовиків: “Мене до сих пір трясе. І кулаки гнув. І сльози наверталися. Ой, та я й зараз не можу відійти від всього”.

Після загибелі багатьох побратимів у ДАПі боєць того ж підрозділу Анатолій Свирид “Спартанець”, незважаючи на поранення та контузію, пішов обговорювати організацію коридору з ворогами. Хотів урятувати побратимів, які перебували у критичному стані. Після чого на місяць опинився в полоні.

“Проживаєш знову… А для суспільства якраз більшого не треба, якраз на межі того, щоб зрозуміти, як це було”, – каже демобілізований Свирид.

Побачені кадри глибоко вразили матір загиблого “кіборга” – киянина Євгена Яцини. Її поранений син так і не дочекався евакуації.

Про подвиг захисників суспільству слід нагадувати, переконані глядачі, котрі прийшли на презентацію. Один із них – полковник В’ячеслав Засенко. Він воював на позиції “Зеніт”, неподалік летовища. Згадує: “Аеропорт горів весь день і всю ніч. Я не знаю, як там витримував метал. У мене навіть є фотографія з моєї позиції, прапор України весь час був там”.

Розповідь про позицію “Зеніт” – це друга стрічка з циклу.
Усього автори створили п’ять фільмів, які називають “обличчям передової”. Усі вони цьогоріч мають вийти на широкі екрани.

Читайте також:

Автор книги “Аеропорт” з поваги до “кіборгів” відмовився продати Голлівуду право екранізації

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна