Сутички й арешти у Вашингтоні перед інавгурацією Трампа. Він обіцяє об’єднати націю

 

Напередодні інавгурації Дональда Трампа у Вашингтоні біля будівлі, де розташований Національний клуб преси, відбулися сутички між прихильниками і супротивниками обраного президента. Про це повідомляє Independent.

Поліції довелося втрутитися і застосувати сльозогінний газ, щоб не допустити загострення ситуації та запобігти більш серйозним інцидентам.

Як зазначає видання, ввечері 19 січня сотні учасників акції протесту зібралися біля будівлі, де в Національному клубі преси на честь майбутньої інавгурації Трампа проходив “Бал злиднів” (DeploraBall).
Захід отримав таку назву задля насмішки над кандидатом демократів Гілларі Клінтон, яка одного разу використала це образливе слово щодо прихильників республіканця Трампа.

Прихильники Клінтон, які не бажають миритися з перемогою Трампа, зустрічали злісними вигуками і несхвальним гудінням усіх гостей святкового балу, що прямували в Національний клуб преси в смокінгах та вечірніх сукнях.

Коли поруч з будівлею з’явився чоловік з прапором, на якому було написано гасло на підтримку Трампа, демонстранти спробували напасти на нього і гналися за ним цілий квартал, поки він не добіг до Театру Уоррена, де виявилася компанія його однодумців, котрі збиралися на інший захід.
Вони взяли чоловіка під захист і дали відсіч переслідувачам. Ті були змушені повернути назад. За інформацією видання, прихильники Клінтон кидали в цього чоловіка камінням.

Як повідомляє The Washington Timesполіція затримала 34-річного Скотта Райана Чарні за підозрою у змові, метою якої було вчинення нападу біля 14-ї вулиці та вулиці Ньютона.
Повідомляється, що поліція шукає інших осіб, замішаних у змові.

“Після ретельного розслідування, було встановлено, що кілька осіб планували зірвати заходи, що проводяться у період інавгурації, незаконним шляхом”, – йдеться в заяві.

Як відомо, акції протесту проти обрання Трампа главою держави вчора пройшли також у його рідному Нью-Йорку.
Біля хмарочоса Trump Tower на Манхеттені зібралися кілька тисяч людей, серед яких були мер міста Білл де Блазіо, проповідник Альфред Шарптон, режисер Майкл Мур, актори Роберт Де Ніро, Алек Болдуїн і Марк Руффало.
Очікуються аналогічні демонстрації в багатьох інших американських містах.

Обраний президент США Дональд Трамп і його дружина Меланія перед меморіалом Лінкольна у Вашингтоні, 19 січня 2016 року.
Фото: AFP

У свою чергу сам Дональд Трамп пообіцяв об’єднати націю і водночас докорінно змінити політику Вашингтона, зокрема, в питаннях зміни клімату, імміграції, міжнародних торговельних угод і розвитку енергетики.

“Ми збираємося об’єднати нашу країну. Ми робитимемо те, що не було зроблено для нашої країни впродовж багатьох десятиліть”, – сказав Трамп багатотисячному натовпу своїх прихильників перед меморіалом Лінкольна у Вашингтоні, де ввечері 19 січня відбувся концерт на його підтримку.

Інавгурація 45-го президента США Дональда Трампа та віце-президента Майкла Пенса відбудеться в районі західного фасаду Капітолію. На церемонії будуть присутні сім’ї Трампа і Пенса, члени Конгресу, Верховного суду США, представники дипкорпусу, релігійні лідери та ін.

Початок події заплановано на 11:30 за місцевим часом (18:30 за Києвом).

Після приведення Трампа і Пенса до присяги від Капітолію до Білого дому пройде традиційний парад за участі близько 8 тисяч осіб із 40 організацій – середніх шкіл, університетських оркестрів, груп ветеранів, служб швидкого реагування тощо.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року, коли Трамп виграв вибори, набравши на 2 млн. голосів менше, ніж Клінтон, у США відбувалися масштабні протести, були поранені й десятки затриманих.
Опоненти новообраного президента обіцяли масові акції під час його інавгурації.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що проти Трампа влаштовують “український Майдан”.

Читайте також:

Український десант на інавгурації Трампа: платили багато, пустили не всіх

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна