Розстріл на Інститутській 20 лютого: слідство надало докази провини “беркутівців” у смерті майданівця Вараниці

 

У четвер, 19 січня, колегія Святошинського районного суду міста Києва дослідила епізод справи екс-“беркутівців” щодо загибелі одного з потерпілих – Романа Вараниці.
Як передає УНІАН, в залі суду було досліджено дані судово-медичної експертизи, і суду були надані докази стосовно часу, місця та способу вбивства потерпілого.
Було встановлено, що Роман Вараниця 20 лютого 2014 року отримав смертельне вогнепальне поранення від зброї, що була на озброєнні спецроти “Беркут”.

Як повідомив після завершення судового засідання прокурор Яніс Сімонов, слідство встановило, що потерпілого Вараницю застрелив один з екс-“беркутівців”, який наразі переховується від слідства і перебуває в розшуку.

“Ми не можемо сказати, що цей потерпілий загинув через когось із цих п’ятьох, але звернули увагу суду, що куля була випущена із автомата іншого співробітника спецроти «Беркут», який зараз оголошений у розшук, і тому я зараз не можу назвати його прізвище”, – сказав Сімонов.

Ідеться про справу за обвинуваченням у розстрілі Майдану екс-“беркутівців” Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського.

При цьому на засіданні 19 січня адвокати екс-“беркутівців” вкотре заявили, що у слідства нібито немає доказів, що хтось із п’яти їхніх підзахисних стріляв по учасниках Майдану 20 лютого 2014-го. Водночас вони стверджували, що учасники Майдану, які тоді піднімались по вулиці Інститутській в бік виходу з метро “Хрещатик”, становили загрозу для правоохоронців.

На що головуючий у справі суддя Сергій Дячук, показавши фотографію з матеріалів справи, на якій декілька майданівців ховаються за деревом, при чому один з них вже мертвий, зазначив, що не можна говорити не те, що про наступ, але й про рух в бік правоохоронців людей, зображених на фото.

Після завершення судового засідання один з адвокатів екс-“беркутівців” Олександр Горошинський заявив у коментарі ЗМІ: він не виключає того, що на відповідному етапі судового слідства підсудні можуть дати покази на колишніх своїх колег, які стріляли по майданівцях, оскільки вони наполягають, що не стріляли в учасників Майдану.

“Підзахисні можуть давати покази в кримінальному провадженні. І якщо хтось із обвинувачуваних вкаже на якісь конкретні прізвища, то суд надасть оцінку цим показам, і якщо вони будуть викривальними, то відносно особи, яку будуть викривати, суд може використати ці покази, але вже в іншому судовому процесі”, – сказав Горошинський.

Також він додав, що покази підзахисних прозвучать лише на відповідному етапі судового слідства — допиті обвинувачуваних.

Наступне судове засідання у справі екс-“беркутівців” розпочнеться об 11.30 24 січня.

Читайте також:

Святошинський суд припускає розгляд питання про видачу підсудних “беркутівців” “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна