Лещенко пояснив, чому відмовився від бойкоту Давоса і про що там говорив

 

Сергій Лещенко
народний депутат України від Блоку Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

(FB)

Я [19 січня] відвідав “Український сніданок” в Давосі та вважаю, що бойкоти є контрпродуктивними. Ми маємо відстоювати національний інтерес на всіх майданчиках. Так, як група депутатів робила сьогодні зранку.

В своїх виступах ми прямо вказали, що жодні “болючі компроміси” з Путіним неможливі, а спроби проштовхнути їх лише дестабілізують Україну, а згодом – Європу. Наш історичний вибір та маяк у реформах – це членство в ЄС та НАТО.

Поширив серед учасників заходу – а їх було понад 150 осіб – звернення “Єврооптимістів” на цю тему.

…Сніданок проходив у форматі подіумної дискусії за участі екс-прем’єр-міністра Британії Кемерона та екс-міністра оборони США Гейтса, після чого слово надали українським депутатам, а також міністру фінансів Данії Єнсену, екс-прем’єр-міністру Швеції Більдту та екс-генсеку НАТО Фог Расмуссену.

Захід відбувався за правилами Chatham House, тобто без права цитування. Тому я маю право говорити лише про сказане мною.

У своєму виступі я спробував повернути дискусію, яка точилася про відносини Трампа та Путіна, до заявленої теми – майбутнього України.

Також я нагадав Кемерону, що саме він був прем’єр-міністром Британії, коли вони відмовилися виконувати гарантії, надані за Будапештським меморандумом.

Мною було наголошено, що, (…) стримуючи Росію, Україна гарантує зараз спокій для країн Євросоюзу.

Ми ніколи не визнаємо анексію Криму та не погодимося на проведення виборів на сході до виведення звідти російських військ – а будь-які спроби проштовхнути це питання є контрпродуктивними. Можлива згода на такий компроміс влади, яка є послабленою та корумпованою, призведе до дестабілізації всередині України, а як наслідок – створить ризики для самої Європи. Тому навпаки – лише сильна Україна може гарантувати спокій Європі. Крім того, Україна з її інфраструктурою, внутрішнім ринком та трудовими ресурсами є одним з найкращих місць для інвестицій. І гроші в українську економіку – ще один важливий внесок, який мають зробити європейці у свою безпеку.

Читайте також:

 

Порошенко у Давосі проігнорує сніданок Пінчука

Як відомо, традиційно організатором “Українського сніданку” в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давості є олігарх Віктор Пінчук.
Наприкінці грудня 2016 року виступив зі статтею у Wall Street Journal, в якій закликав Україну для нормалізації відносин із Росією відкласти претензії на Крим та провести вибори в ОРДЛО на умовах сепаратистів.

Ці пропозиції викликали обурення громадськості. На знак протесту політиків закликали бойкотувати традиційний сніданок Пінчука в Давосі.

Зазвичай поїздку депутатів і журналістів у Давос фінансує Фонд “Відродження”. 7 січня він заявив, що не поділяє позиції Пінчука, викладеної у його статті, однак надалі виконує партнерські зобов’язання у спільних із його благодійним фондом проектах, зокрема “Український сніданок” у рамках Економічного форуму в Давосі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна