Справу бразильського бойовика “ДНР” Лусваргі передали для розгляду по суті в Печерський суд

 

Прокуратура та Служба безпеки України закінчили досудове розслідування у справі бразильського найманця Рафаела Лусваргі, який воював проти України на Донбасі й був затриманий в аеропорту “Борисполь”. Обвинувальний акт скеровано до Печерського районного суду столиці для розгляду по суті.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на процесуального керівника у кримінальному провадженні в справі “Бразильця”.

“Можу повідомити, що прокуратурою міста Києва спільно з Головним управлінням СБ України в Києві та Київській області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою громадянина Федеративної Республіки Бразилія Рафаеля Маркуса Лусваргхі у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України”, – розповів “НовинарніІгор Вовк, прокурор прокуратури міста Києва.

Як відомо, ч. 1 ст. 258-3 КК України передбачає “…участь у терористичній групі чи терористичній організації” (санкція – від 8 до 15 років ув’язнення), ч. 2 ст. 260 – “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” ( від 3 до 8 років).

“Як прокурор і державний обвинувач у суді, я задоволений проведеним досудовим розслідування та об’ємом зібраної доказової бази. Хочу зробити комплімент на адресу Олександра Атаманюка – слідчого слідчого відділу ГУ СБУ в м. Києві та Київській області. Він одночасно є старшим групи слідчих, яким було доручено проведення досудового розслідування даного кримінального провадження. Дякую за плідну співпрацю, наполегливість та проявлений професіоналізм”, – каже Ігор Вовк.

За його словами, 11 січня за дорученням прокуратури міста Києва слідчий повідомив підозрюваному Лусваргі та його адвокату про завершення досудового розслідування.
Їм надано доступ до матеріалів досудового розслідування відповідно до вимог ст. 290 КПК України.

“Тобто це є остання процесуальна дія слідства перед направленням обвинувального акта до суду”, – зазначив Вовк.

Прокурор каже, що 12 січня підозрюваний Рафаел Лусваргі за участю належного перекладача та його адвокат ознайомилися з усіма матеріалами досудового розслідування.

“У понеділок, 16 січня мною як прокурором у даному кримінальному провадженні скеровано обвинувальний акт до Печерського районного суду міста Києва для розгляду по суті”, – розповів Ігор Вовк.

Він пояснив: за правилами підсудності, визначеними нормами кримінального процесуального права, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення; у разі ж, якщо вчинено декілька злочинів, кримінальне провадження здійснює той суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке кримінальне правопорушення.
“Однак у нашому випадку обидва кримінальні правопорушення вчинено на території, яка на даний час є тимчасово окупованою та в межах якої проводиться антитерористична операція. Тобто моменти закінчення злочинів встановити на даний час неможливо. У зв’язку з цим застосовується правило підсудності, за яким кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування, тобто – в Печерському районі Києва”, – зазначив Вовк.

“Сьогодні, 17 січня, у зв’язку з закінченням досудового розслідування підозрюваного Лусваргі переведено в Лук’янівське СІЗО (слідчий ізолятор управління Державної пенітенціарної служби України в Києві та Київській області)”, – поінформував прокурор.
Раніше, як писала “Новинарня“, Лусваргі перебував в СІЗО СБУ.

За словами Ігоря Вовка, 16 січня обвинувальний акт із відповідними додатками прийнято Печерським судом. Автоматизована система документообігу розподілила матеріали справи на відповідних суддів.




Справу буде слухати колегія у складі трьох суддів, які не брали участь як слідчий суддя під час проведення досудового розслідування

“Чому три судді? Бо кримінальні провадження злочинів, за вчинення яких Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність понад 10 років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів відповідно до чинного законодавства. Хочу нагадати, що Рафаел Лусваргі обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого (ч. 1 ст. 258-3 ККУ – відповідальність до 15 років позбавлення волі) і тяжкого злочину (ч. 2 ст. 260 ККУ – відповідальність до 8 років)”, – пояснив юрист Вовк.

Відповідаючи на запитання про ймовірну тривалість судового процесу, прокурор сказав: “Якщо підозрюваний Рафаел Лусваргі не змінить своє ставлення до вчинених злочинів та у судовому провадженні й надалі визнаватиме свою вину, то, на мою думку, вже за три-чотири засідання судді зможуть ухвалити вирок”.

“Адже Кримінальний процесуальний кодекс України дає можливість не досліджувати докази, які ніким не оспорюються. Тобто якщо обвинувачений визнає себе винним у повному обсязі, можна застосувати, так би мовити «спрощений порядок». Тобто в судовому провадженні можна буде обмежитись лише дослідженням матеріалів досудового розслідування та допитом обвинуваченого”, – припускає Ігор Вовк.

Він звертає увагу на те, що Печерський районний суд міста Києва є найбільш завантаженим, і троє призначених суддів можуть бути в різний час задіяні у інших колегіальних розглядах.

“Я думаю, з урахуванням завантаженості суду, за три місяці максимум ми будемо мати обвинувальний вирок по “Бразильцю”, – сказав представник обвинувачення.

Читайте також:
Справа найманця з Бразилії:
прокурор просить для Лусваргі максимального покарання
(інформація станом на кінець грудня)

“Прокуратура наполягатиме на мірі покарання, найбільш наближеній до максимальної”, – заявив Вовк.

Рафаел Лусваргі

Водночас, за його словами, оскільки підозрюваний визнає вину – це є пом’якшуючою обставиною, тому отримати максимум, 15 років позбавлення волі – не можливо.

“Ну і від себе хочу додати, що Рафаелу Лусваргі буде дуже складно відбувати покарання в українській колонії”, – зауважує прокурор.

“Все, звичайно, залежить від того, в якій саме колонії він відбуватиме покарання. Адже ми знаємо, що в Україні існують непоодинокі випадки засудження бійців АТО, які вчиняли злочини на території проведення антитерористичної операції. Тому, я думаю, що в одній колонії з колишніми бійцями АТО бразильському найманцю бойовиків буде дуже складно”, – підкреслив прокурор Ігор Вовк.

Затримання Лусваргі в “Борисполі”. Кадр відео

Читайте також:
Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці
і вже пішов на співпрацю з СБУ
(інформація станом на жовтень)

Нагадаємо, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркес Лусваргі був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” із Бразилії 6 жовтня 2016 року.
В лавах бойовиків на Сході України він воював з 2014 року, повідомляв про це в соцмережах та інтерв’ю російським ЗМІ. Був поранений.

Новинарня” вирахувала його перша:
Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла,
затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

За деякими даними, оперативники СБУ виманили Лусваргі з бразильських “канікул” обманом від імені третіх осіб, спокусивши роботою в галузі безпеки морських перевезень в “проросійській” Одесі.
Компанія “Омега”, яка запросила його на роботу, оплатила терористові квиток в один кінець в Україну.

Читайте розслідування “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

У Британії вперше судять найманця за участь у війні на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна