Рада не погодилася на підвищення депутатських зарплат

 

Верховна Рада у вівторок, 17 січня, не змогла прийняти власний кошторис на 2017 рік, яким встановлювалося б збільшення заробітних плат нардепів і голови парламенту.
Постанова №5573 не набрала необхідних 226 голосів і вважається відхиленою.

Перед голосуванням у залі виникли суперечки щодо доцільності підняття зарплат нардепам і самого механізму визначення розміру зарплати.

Голова ВР Андрій Парубій заявив, що у Верховна Рада з 2013 року не приймався внутрішній кошторис.

“Я вітаю Регламентний комітет, що цього року спільно з апаратом вони підготували фінансовий документ, щоб не в ручному режимі, через розпорядження регламентного комітету і голови, відбувалося фінансування Верховної Ради, а через постанову. Разом з тим, я погоджуюся з деякими виступаючими, що підняття заробітної плати в частині народних депутатів є надмірним”, – сказав спікер.

Парубій запропонував внести до проекту постанови зміни, за якими зарплата нардепів збільшується б не до 20 прожиткових мінімумів, а до 15, “а натомість ми могли збільшити фонд помічників і радників народних депутатів”.

Загалом на голосування винесли три пропозиції: прийняти постанову в редакції комітету (якою встановлюється збільшення зарплат до 20 прожиткових мінімумів), прийняти постанову із правками Парубія або прийняти постанову про кошторис ВР, вилучивши з нього пункт про збільшення зарплат народних депутатів.

Жодна з пропозицій не набрала необхідних 226 голосів.

Постанова комітету пропонувала підняти з 1 січня 2017 року посадовий оклад голови ВР до 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який на сьогоднішній день складає 1 600 гривень. Тобто зарплата спікера підвищилася б до 32 тисяч гривень.
Також постанова передбачала підвищення зарплат заступників голови Ради та членів комітетів, якими є більшість депутатів парламенту. Їх оклади збільшаться до 16,2-19,2 прожиткових мінімумів, або 26-31 тисяч гривень.

Цим же документом пропонувалося затвердити кошторис витрат Ради на 2017 рік у розмірі 1,128 млрд. гривень.

Як пише “Українська правда”, у грудні 2016 року зарплата Парубія становила 19,6 тис. гривень, тобто приблизно 12,7 прожиткових мінімумів. Середня зарплата народного депутата зараз складає приблизно 14-15 тисяч гривень.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна