Порошенко в Давосі з президенткою Швейцарії: поговорив про гроші Януковича й чекає кредит $100 млн.

 

У рамках робочого візиту в Давос для участі у Всесвітньому економічному форумі президент України Петро Порошенко у вівторок, 17 січня, зустрівся з президентом Швейцарії Доріс Лойтхард.

Порошенко подякував за підтримку Швейцарією територіальної цілісності України, відзначивши її суттєвий внесок у діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та значне фінансування гуманітарних проектів.

Сторони відзначили успішне проведення засідання спільного українсько-швейцарського комітету з торговельно-економічного співробітництва, а також набуття чинності угоди про виділення Україні кредиту в розмірі 200 млн. доларів США.
У цьому зв’язку швейцарська сторона запевнила в готовності надати перший транш кредиту обсягом 100 млн. доларів вже у січні.

“Було прийнято рішення, яке щойно оголошено, що до кінця січня Україна отримає 100 млн. доларів, які надійдуть на рахунки Національного банку. 100 мільйонів доларів фінансової допомоги від Швейцарської Конфедерації як перша частина траншу, який спрямований на підтримку України”, – повідомив Петро Порошенко журналістам, подякувавши за таке рішення Швейцарії.

Сторони констатували позитивну динаміку інвестиційного співробітництва. Глава Української держави запросив швейцарських інвесторів до роботи в Національній інвестиційній раді.

Було також домовлено, що Швейцарія запровадить безвізовий режим для українських громадян одразу після ухвалення аналогічного рішення з боку ЄС.

Крім іншого, під час зустрічі Петра Порошенка з Доріс Лойтхард було домовлено про прискорення спільних кроків з розслідування злочинів попередньої української влади і повернення заморожених активів, які нині знаходяться у швейцарських банках, інформує прес-служба Банкової.

“Ми домовились прискорити спільні кроки з розслідуванню злочинів попередньої влади і тих заморожених активів, які зараз знаходяться у швейцарських банках. Ми визначили чіткі графіки і координацію співпраці Міністерств юстиції, генеральних прокуратур, які мають швидше привести до відповідного результату і повернення цих грошей в Україну”, – сказав президент.

Порошенко додав, що під час зустрічі президент Швейцарії зазначила, що ці гроші потрібні Україні для підтримки реформ.

Крім іншого, прес-служба Банкової інформує, що в Давосі президент України вперше в історії двосторонніх взаємин зустрівся з наслідним принцом Алоїзом Ліхтенштейнським.
“Це історична зустріч у відносинах між нашими державами, оскільки до цього не було контактів на найвищому рівні. Це має стати стимулом для активізації двосторонніх відносин”, – підкреслив президент.

Читайте також:

Порошенко в Давосі подякував Сі Цзіньпіну за визнання територіальної цілісності України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна