Кияни голосують за перейменування проспекту Перемоги у Брест-Литовський. ОНОВЛЕНО

 

На сайті Київської міської держадміністрації в понеділок, 16 січня, закінчується громадське обговорення щодо перейменування проспекту Перемоги у Брест-Литовський проспект.

Проект рішення Київради передбачає: “Перейменувати проспект Перемоги у Святошинському, Солом’янському та Шевченківському районах міста Києва на Брест-Литовський проспект”.

Як інформує “Новинарня“, станом на 20:50 неділі “за” перейменування онлайн проголосували 723 громадянина, “проти” – 356.

ОНОВЛЕНО. По завершенні голосування, станом на 13:00 понеділка, результат такий: “за” – 888, “проти” – 362.

Варто зазначити, що до суботи онлайн-голосування з даного питання залишалося малопомітним, тоді як після поширення інформації в мережі громадськими авктивістами додалося понад 500 голосів.

“У листопаді минулого року відповідне рішення прийняла міська Комісія з найменувань. Однак для того, щоб це рішення стало реальністю, його спочатку необхідно підтвердити своїми голосами на громадському обговоренні цієї пропозиції”, – пише в “Фейсбці” киянин Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Він так обґрунтовує потребу перейменування: “Це не тому, що кияни не шанують ветеранів війни чи тієї жертви, яку наш народ поніс у боротьбі з нацизмом, а виключно через те, що ця назва – “проспект Перемоги” – є штучною, пропагандистською і була нав’язана директивно керівництвом Компартії – за особистим розпорядженням Щербицького – у черговому пропагандистському угарі 1985 року, коли до чергової “круглої дати” “перемоги радянського народу у війні” потрібно було терміново придумати, що б ще такого у Києві перейменувати.
Це рішення не зустріло розуміння київської громади тоді, у 1985, і не сприймається багатьма й досі”.

“Навіть якщо проспекту таки повернуть історичну назву, у місті лишаться площа Перемоги, вулиця Перемоги, парк “Перемога” і ще десятки вулиць і об’єктів, названих на честь воїнів Червоної армії””, – нагадує Мартиненко-Кушлянський.

“Брест-Литовський проспект – це наш, до певної міри, унікальний київський топонім з давньою історією. Це окраса нашого міста. Це назва, знайома і рідна тисячам киян.
Голосування по цій пропозиції закінчується вранці понеділка, 16 січня. Часу обмаль. Давайте допоможемо Києву втілити цю маленьку мрію. Давайте вже нарешті повернемо на місце історичну назву одного з найбільших та найстаріших проспектів нашого міста.
Голосуйте “так” тут”, – закликає активіст, даючи посилання на сторінку КМДА з відповідним проектом.




Читайте також:
Три десятки громадських організацій вимагають від Київради перейменувати
проспект на честь Шухевича

Київ відхилить електронну петицію про заборону перейменування проспекту Бандери
через фальсифікації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна